ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ για ιατρική νομοθεσία: Όχι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό - Βαρνάβας: Το σ/ν θα ψηφιστεί

Σε καζάνι που βράζει μοιάζει πλέον ο ιατρικός κόσμος, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, το οποίο έχει φέρει σε δαβούλευση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς οι επικεφαλής των μεγάλων Συλλόγων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, κάνουν λόγο για «ένα ανεπαρκές σχέδιο, υποτελές και φιλοκυβερνητικό, το οποίο εκπορεύεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

ΙΣΑ για ιατρική νομοθεσία: Όχι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό - Βαρνάβας: Το σ/ν θα ψηφιστεί

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για πολύ σοβαρές και καυστικές δηλώσεις και από τους τρεις Ιατρικούς Συλλόγους, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο ΓΓ του ΠΙΣ κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Επιπλέον, οι πρόεδροι των τριών Συλλόγων στηλιτεύουν το γεγονός, ότι ενώ οι εκλογές των Συλλόγων είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, μετατίθενται για ένα χρόνο, πράγμα, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ζητήματα ηθικής τάξης.

Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Βαρνάβας, δεν άφησε την ευκαιρία, και απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι αυτό που πράττουν οι τρεις μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι, αποτελεί «ανέντιμη τακτική». «Η Ιατρική νομοθεσία μέχρι σήμερα, ανάγετο σε νόμους της δικτατορίας Μεταξά καθώς και Βασιλικά Διατάγματα του 1957», προσθέτοντας ακόμη, πως «κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ».

Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΠΙΣ να σταθεί στο ύψος του

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά, η δήλωση του ΙΣΑ έχει ως εξής:

«O ιατρικός κλάδος έχει υποστεί την τελευταία διετία μια λαίλαπα μέτρων που τον οδήγησε στην επιστημονική και επαγγελματική εξαθλίωση. Οι ιδιώτες γιατροί υπέστησαν διωγμό, οι νοσοκομειακοί εμπαίζονται συστηματικά, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας οδηγείται στην μετανάστευση και η δημόσια υγεία καταρρέει.

Πρόσφατα μάλιστα, δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος ανεφάρμοστου και ιδεοληπτικού.
Την κρίσιμη αυτή ώρα, ο ιατρικός κόσμος οφείλει ενωμένος να προβάλει αντιστάσεις. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να ισχυροποιηθούν για να μπορούν να προβάλουν αντίσταση στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια ύποπτη και συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση και τη φίμωσή τους, η οποία αποτυπώνεται πλέον και θεσμικά με το Σχέδιο Νόμου για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση των Ιατρικών Συλλόγων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπηρετώντας το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της δημόσιας υγείας.

Δεν θα επιτρέψουμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό να αλώσει τον ιατρικό χώρο. Ενωμένοι θα δώσουμε μάχη για την επαγγελματική μας επιβίωση και τη Δημόσια υγεία».

Η δήλωση Βαρνάβα

Η δήλωση του ΓΓ του ΠΙΣ κ. Δημήτρη Βαρνάβα έχει ως εξής:

«Η Ιατρική νομοθεσία ανάγεται σε νόμους της δικτατορίας Μεταξά καθώς και Βασιλικά Διατάγματα του 1957. Δικαιολογημένα όλοι οι γιατροί νιώθαμε ντροπή κάθε φορά που κάναμε παραπομπή στις απαρχαιωμένες αυτές διατάξεις, γι αυτό υπήρξε επίμονο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ για εκσυγχρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας. Το 2014 ο ΠΙΣ πραγματοποίησε δύο πολύωρες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να μελετήσει άρθρο προς άρθρο τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας, ενώ ομάδα νομικών εργάστηκε ώστε αυτές να διαμορφωθούν σε σχέδιο νόμου.

Έκτοτε, σε κάθε συνάντηση που πραγματοποιούσε ο ΠΙΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθετε επίμονα αίτημα προώθησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ενώ σε πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με συμμετοχή του υπουργού Υγείας υπήρξαν τοποθετήσεις Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που τον εγκαλούσαν για καθυστέρηση ψήφισης του σχεδίου νόμου.

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου αναρτήθηκε επιτέλους το σχέδιο νόμου για διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο ΠΙΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του. Όμως με έκπληξη είδαμε να ακολουθούν προσωπικά Δελτία Τύπου από τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, γραμμένα όλα με πανομοιότυπο τρόπο, σα να συντάχθηκαν από το ίδιο κέντρο.
Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς. Κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γενική Συνέλευση. Κυρίως όμως οι τρείς Πρόεδροι δεν εισφέρουν καμιά πρόταση, ακολουθώντας τακτική γκρίνιας και φθοράς του κεντρικού εκφραστή των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ. Πρόκειται για ανέντιμη τακτική.

Οι κ.κ. Πατούλης, Εξαδάκτυλος και η κυρία Μαστοράκου είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους στα θεσμικά όργανα και το απέφυγαν, προσδοκώντας ότι θα είχαν εσαεί δυνατότητα να μεμψιμοιρούν πως ο ΠΙΣ δεν εισακούεται από το υπουργείο. Και τώρα που το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα σε βάρος του ΠΙΣ με αβάσιμους και ευτελιστικούς ισχυρισμούς. Το τραγικό είναι πως οι δύο τελευταίοι είναι μέλη στο ΔΣ του ΠΙΣ, επιλέγουν όμως να υπονομεύουν απροκάλυπτα το ΔΣ και να προκαλούν σχόλια περί «εμφυλίου» ανάμεσα στους γιατρούς. Μάταιος κόπος.

Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί και ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το κύρος και τη λειτουργία του, συμπορευόμενος με τους άλλους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους, τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο».

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΠ για ιατρική νομοθεσία: Απαξιώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι - Τεράστιες οι ευθύνες του ΠΙΣ



Απάντηση ΠΙΣ στην καταγγελία του ΙΣΑ για το Σχέδιο Νόμου

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου για τους Ιατρικούς Συλλόγους