ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιολόγος: Μια νέα εξειδίκευση στην παιδική φροντίδα

Αναπτυξιολόγος: Μια νέα εξειδίκευση στην παιδική φροντίδα

Ο αναπτυξιολόγος είναι μια καινούρια ειδίκευση.

Ο Στέλιος Μαντούδης εξηγεί ότι είναι ο ειδικός που εκτιμά τις ικανότητες που έχει κατακτήσει ένα βρέφος ή ένα παιδί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του σύμφωνα με την ηλικία του.

Πότε γίνεται η πρώτη αναπτυξιακή εξέταση σε ένα βρέφος– παιδί;

Η πρώτη αναπτυξιακή εξέταση γίνεται στο μαιευτήριο. Μόλις γεννηθεί το βρέφος, ο νεογνολόγος το εξετάζει, για να διαπιστώσει ότι είναι ώριμο και υγιές.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει αναπτυξιακή εξέταση σε ένα βρέφος;

Η αναπτυξιακή εξέταση μπορεί να γίνει ακόμα και από τον πρώτο μήνα της εξωμήτριας ζωής, όταν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας. Συνήθως η εξέταση γίνεται σε βρέφη με επιβαρυμένο περιγεννετικό ιστορικό ή προωρότητα. Ο λόγος που κάνουμε αναπτυξιακή εξέταση είναι για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες που μπορεί να οφείλονται στην προωρότητα και να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά το νεογνό.

Σε φυσιολογικά βρέφη και νήπια 0-3 ετών, ο παιδίατρος καταγράφει στο βιβλιάριο υγείας τα σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα κάθε φορά που εξετάζει το παιδί και η διαδικασία αυτή θεωρείται μια άτυπη αναπτυξιακή εξέταση. Ο παιδίατρος συνήθως παραπέμπει τους γονείς στον ειδικό αναπτυξιολόγο όταν έχει κάποια υποψία πως κάτι στην ανάπτυξη του παιδιού δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε.

Υπάρχει περίπτωση ένα βρέφος- νήπιο να χρειάζεται αναπτυξιακή εκτίμηση και να μας διαφύγει;

Συχνά οι γονείς καθυστερούν την επίσκεψη σε έναν αναπτυξιολόγο γιατί ενώ παρατηρούν μία ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους, συνήθως την δικαιολογούν ως βρεφική ανωριμότητα ή την αποδίδουν σε εξωγενείς παράγοντες. Οι γονείς πιστεύουν ότι μεγαλώνοντας το παιδί θα βελτιώσει και την αναπτυξιακή του εικόνα και με αυτό το σκεπτικό αναβάλλουν την επίσκεψη σε αναπτυξιακό κέντρο, όπου θα γινόταν περαιτέρω διερεύνηση της δυσκολίας, πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Πότε να κάνω αναπτυξιακή εξέταση σε ένα παιδί;

«Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα»: Σήμερα πλέον αμφισβητείται επιστημονικά η παλαιότερη άποψη που έλεγε: «να περιμένουμε, δίνοντας χρόνο σε ένα παιδί να μεγαλώσει, ώστε να ωριμάσει». Στην εποχή μας, όταν υπάρχει έστω και η υποψία κάποιας διαταραχής συμπεριφοράς ή καθυστέρησης, οφείλουμε να κάνουμε αναπτυξιακή εκτίμηση, διότι με τον τρόπο αυτόν θα μάθουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας άμεσα, έγκυρα και αποτελεσματικά.

Είναι γεγονός ότι οι αναπτυξιακές διαταραχές εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σήμερα;

Υπολογίζεται ότι η συχνότητα των αναπτυξιακών διαταραχών κυμαίνεται από 3-7%, χωρίς να συμπεριλάβουμε σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, που η συχνότητα εμφάνισής του ανέρχεται σε 1:90 γεννήσεις. Επιστημονικά επικρατεί η ιδέα της πρώιμης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα». Όταν έχουμε υποψία ότι το μωράκι μας δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, οφείλουμε να κάνουμε έγκαιρα έναν αναπτυξιακό έλεγχο γιατί όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η διαταραχή τόσο πιο άμεσα θα αντιμετωπιστεί προτού να γίνει μεγαλύτερη ή ακόμα και μόνιμη.

Τι κάνει ο αναπτυξιολόγος σε ένα παιδί;

Με βασικό εργαλείο τα παιχνίδια, ο ειδικός αναπτυξιολόγος παίζει με το παιδί και ταυτόχρονα εκτιμά τις ικανότητες που θα έπρεπε να έχει σύμφωνα με την ηλικία του. Σε περίπτωση που ο ειδικός διαπιστώσει ότι σε κάποιους τομείς το παιδί υστερεί, ή παρατηρήσει κάποια διαταραχή, θα σας εξηγήσει τις δυσκολίες του και θα σας δώσει οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε στο σπίτι.

mandoudis

Μπορώ να πάω το παιδί μου σε έναν αναπτυξιολόγο, αν δεν έχει κάποιο διαπιστωμένο πρόβλημα;

Στην εποχή μας, λόγω της υπερπληροφόρησης που επικρατεί αλλά και της αύξησης των ποσοστών των αναπτυξιακών διαταραχών, οι γονείς δε θέλουν να αφήνουν τίποτα στην τύχη όσον αφορά την ανάπτυξη του παιδιού τους. Οι νέοι γονείς είναι απαιτητικοί και έτσι θα πρέπει να είναι, θέλουν να ενημερωθούν, να συμβουλευτούν και να πάρουν οδηγίες για το πώς μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες του παιδιού τους στο μέγιστο βαθμό. Ο ρόλος του ειδικού αλλά και του αναπτυξιολόγου καλύπτει όλες αυτές τις απαιτήσεις των νέων γονιών και η επίσκεψη σε αυτόν σήμερα δε σημαίνει πια μόνο φόβος για διαταραχή, αλλά συμβουλευτική, καθοδήγηση και ενημέρωση σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Ένας αναπτυξιολόγος μας υποδεικνύει τα σημαντικά ορόσημα που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί βάσει της ηλικίας του, μπορεί όμως ακόμα να μας υποδείξει τρόπους ενίσχυσης των ικανοτήτων του πως μπορεί δηλαδή ένα παιχνίδι ή μία δραστηριότητα να ενισχύσει τη μάθηση.

Πού μπορώ να κάνω μια αναπτυξιακή εξέταση στο παιδί μου

Ο κος Στέλιος Μαντούδης, επιστημονικός υπεύθυνος των αναπτυξιακών κέντρων mandou, μας εξήγησε ότι αναπτυξιακό κέντρο ονομάζουμε ένα διεπιστημονικό χώρο που αποτελείται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες και θεραπευτές και αποτελούν μία ομάδα που συνεργάζεται στενά. Ο στόχος της επιστημονικής αυτής ομάδας είναι να προσφέρει την καλύτερη οικογενειακή υποστήριξη μέσα από ολοκληρωμένες διαγνωστικές συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, εντοπίζοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες του στο καλύτερο δυνατό . Η επιστημονική ομάδα που αποτελεί κάθε αναπτυξιακό κέντρο οφείλει να είναι επικεντρωμένη όχι μόνο στο παιδί αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια, καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ενός παιδιού επηρεάζουν όλη την οικογένεια.

BEST OF NETWORK