ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα αποφύγετε τη ναυτία των ταξιδιών!

Πώς θα κάνετε το ταξίδι σας πιο άνετο; Προκειμένου να αποφύγετε τη ζαλάδα και την τάση για εμετό είναι σημαντικό να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Πώς θα αποφύγετε τη ναυτία των ταξιδιών!

Αποφύγετε συχνά λάθη και φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να γλιτώσετε περαιτέρω προβλήματα. Για παράδειγμα, προτιμήστε τα μεγαλύτερα αεροπλάνα σε σχέση με τα μικρά, καθώς η ναυτία περιορίζεται σε αυτά. Εάν ταξιδεύετε με καράβι, επιλέξτε τις θέσεις στο κέντρο, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση. Τέλος, στο αυτοκίνητο, αποφύγετε να κάθεστε στα πίσω καθίσματα και προτιμήστε τη θέση του συνοδηγού, προκειμένου να βλέπετε καλύτερα έξω και να μειώσετε έτσι το αίσθημα της ζαλάδας. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Κρατήστε το βλέμμα σας στον ορίζοντα

Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μην διαβάζετε και μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας ή άλλες οθόνες προκειμένου να μην ζαλιστείτε. Αντίθετα, δοκιμάστε να κρατήσετε το κεφάλι σας σε μία ευθεία. Η ειδικός Louisa Murdin αναφέρει ότι «Δεν είναι πάντοτε προφανές στους ανθρώπους, αλλά οι συνομιλίες δεν βοηθούν, διότι όταν έχουμε μία συζήτηση σχεδόν πάντα κινείται το κεφάλι μας ως μέρος αυτής. Όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες η μουσική μπορεί να βοηθήσει». Ακόμα, η νικοτίνη τείνει να επιδεινώνει τη ζαλάδα, όπως ακριβώς ένα μεγάλο γεύμα ή η κατανάλωση αλκοόλ πριν το ταξίδι.

Δείτε αν μπορείτε να πάρετε κάποιο φάρμακο

Τα φάρμακα που περιέχουν σκοπολαμίνη μπορεί να είναι αποτελεσματικά, όπως και τα αντιισταμινικά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση και υπνηλία, κάτι που δεν είναι πολύ καλό εάν υποτίθεται ότι οδηγείτε. Η ουσία κινναριζίνη, που βρίσκεται σε άλλα φάρμακα για τη ζαλάδα, έχει λιγότερες παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση καταναλώστε τα περίπου δύο ώρες πριν ταξιδέψετε, διότι μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα, τα δισκία είναι άχρηστα.

Παρακολουθήστε την αναπνοή σας

«Η ελεγχόμενη αναπνοή είναι περίπου εξίσου αποτελεσματική με ένα φάρμακο», τονίζει ο Golding, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι αν συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας μπορείτε να αποφύγετε τον εμετό.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης:

Λεύκανση δοντιών με λάδι καρύδας: Πώς θα το κάνετε

Καρκίνος στο συκώτι: Πώς θα προλάβετε τον «αθόρυβο δολοφόνο»