ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Η πανδημία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «καταστροφικές» οικονομικές επιπτώσεις για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς παγκοσμίως, τους εκτοπισμένους ή για όσους ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, ωθώντας τους στον λιμό και αποκλείοντας τα παιδιά από την εκπαίδευση, σύμφωνα με έκθεση του Norwegian Refugee Council (NRC).

Κορονοϊός: Η πανδημία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς

Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης με τίτλο: “Downward Spiral” βασίζεται σε λεπτομερείς έρευνες και εκτιμήσεις αναγκών που πραγματοποιήθηκαν σε 14 χώρες, καθώς και σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 εκτοπισμένοι σε οκτώ χώρες.

Σύμφωνα με αυτή, το 77% των ερωτηθέντων έχει χάσει τη δουλειά του από τον Μάρτιο, το 70% χρειάστηκε να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων του νοικοκυριού του, ενώ το 73% δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

«Οι πιο ευάλωτες κοινότητες του κόσμου βρίσκονται σε ένα καθοδικό σπιράλ», σχολίασε ο Γιαν Έγκελαντ γενικός γραμματέας του NRC. «Αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας, και ενώ ήδη είχαν περιορισμένα δικαιώματα στην εργασία ή πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας τους ωθούν στην καταστροφή», πρόσθεσε.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας covid-19, το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και η γενική οικονομική ύφεση προκάλεσαν την απώλεια εργασίας ή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού.

«Οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί. Αναγκαζόμαστε να αναζητούμε αποφάγια για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε η Σαγίστα Γκουλ, 60 ετών, στο NRC. Η γυναίκα αυτή ζει σε ένα αυτοσχέδιο σπίτι με δύο δωμάτια μαζί με ακόμη 15 ανθρώπους σε καταυλισμό εκτοπισμένων έξω από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. «Αν δεν μας σκοτώσει ο κορονοϊός, σίγουρα θα το κάνει η πείνα», πρόσθεσε.

Τα οικονομικά προβλήματα αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με πολλούς ερωτηθέντες να λένε ότι τους έγινε έξωση ή ότι θα προσπαθήσουν να βρουν δουλειά σε άλλη πόλη ή χώρα.

Πριν καν το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, ο ΟΗΕ ανησυχούσε για την επιδείνωση του λιμού σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν ένας στους εννέα ανθρώπους έπασχε το 2019 από χρόνιο υποσιτισμό, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί λόγω του κορονοϊού.

Η έκθεση του NRC αφορά 14 χώρες: το Αφγανιστάν, την Κολομβία, το Ιράκ, την Κένυα, τη Λιβύη, το Μαλί, την Ουγκάντα, τη Βενεζουέλα, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Μπουρκίνα Φάσο και την Υεμένη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)