Ανδρέας Ανδρέου: Τέλος στον προστάτη  με καινοτόμες θεραπείες

Συνήθως κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη δεκαετία των 50, με αυξημένη συχνότητα μετά τα 65 έτη.

Πλέον όμως η θεραπεία της επιτυγχάνεται με σύγχρονες, αποτελεσματικές και ανώδυνες τεχνικές, όπως είναι το Rezum και το Holmium Laser (HoLEP), που έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση της πάθησης. Ο Δρ Ανδρέας Ανδρέου, χειρουργός-ουρολόγος, διευθυντής της Β΄Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής Ιατρικού Ψυχικού και υπεύθυνος της ουρολογικής ομάδας U4U, δίνει απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα που απασχολούν έναν άνδρα σε αυτές τις ηλικίες.

Ποια συμπτώματα πρέπει να με θορυβήσουν;

Τα βασικότερα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη είναι η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση, η ακράτεια από έπειξη, η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η διακοπτόμενη ούρηση και η απώλεια σταγόνων ούρων μετά την ούρηση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηρίζεται ακόμα και από πλήρη αδυναμία ούρησης, που επιβάλλει την τοποθέτηση καθετήρα. Επίσης, ενδέχεται ο ασθενής να πονά στη κύστη κατά την ούρηση ή να εμφανίζει αιματουρία.

Η συμπτωματολογία αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του πάσχοντα, που περιορίζει τις κοινωνικές του δραστηριότητες, δυσκολεύεται στη δουλειά του, ενώ χάνει στην κυριολεξία τον ύπνο του, αφού αναγκάζεται να σηκώνεται συχνά μέσα στην νύχτα. Επίσης, η ΚΥΠ επηρεάζει και τη σεξουαλική του ζωή, αφού συνήθως συνοδεύεται και από στυτική δυσλειτουργία.

Πώς θα αντιμετωπίσω την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη;

Πλέον η ουρολογία έχει στη διάθεσή της επαναστατικές τεχνικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, όπως είναι το Rezum και το HoLEP. Η επίσκεψη στον ουρολόγο με τα πρώτα συμπτώματα είναι επιτακτική, αφού, αν η ΚΥΠ δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, όπως ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Τι είναι η τεχνική Rezum και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Η τεχνική Rezum, μια πραγματικά καινοτόμα τεχνική, αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που αποθηκεύεται σε λίγες σταγόνες νερού, για να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη. Επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς απώλειες στις λειτουργίες της στύσης και της εκσπερμάτισης. Κατά την εφαρμογή της η θερμική ενέργεια που αναπτύσσεται στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς. Είναι ιδανική επιλογή για άντρες άνω των 50 ετών με όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά, αλλά και για την αντιμετώπιση του προστάτη με υπερπλασία στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr