ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαριατρική χειρουργική: Για ποιες αιτίες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και για ποιες τον αυξάνει

Ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες αλλά και από συγκεκριμένες αιτίες είναι μειωμένος για δεκαετίες μετά από μια βαριατρική επέμβαση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βαριατρική χειρουργική: Για ποιες αιτίες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και για ποιες τον αυξάνει

Ο Ted D. Adams από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν αναδρομική μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί σε ανάλογη επέμβαση. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 21.837 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για έως και 40 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση έναντι όσων δεν υποβλήθηκαν σε επέμβαση (αναλογία κινδύνου, 0,84).

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από βαριατρική επέμβαση.

Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών, καρκίνου και διαβήτη μετά από χειρουργική επέμβαση έναντι όσων δεν είχαν χειρουργηθεί (μείωση 29%, 43% και 72%, αντίστοιχα).

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ωστόσο, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση (αναλογία κινδύνου, 2,4), κυρίως αυτοί που υποβλήθηκαν σε επέμβαση σε ηλικίες 18 έως 34 ετών.

«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την επί δεκαετίες διάρκεια της επίδρασης της βαριατρικής χειρουργικής στη μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες και τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και διαβήτη σε σύγκριση με αντίστοιχους συμμετέχοντες με σοβαρή παχυσαρκία που δεν χειρουργήθηκαν», σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Σοβαρή ανησυχία, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί η αυξημένη θνησιμότητα μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με αυτοκτονίες, ατυχήματα και κίρρωση του ήπατος» συμπληρώνουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Obesity.