ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα, επιπλοκές και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Η εμμηνόπαυση είναι ο οριστικός τερματισμός της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας.

Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα, επιπλοκές και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα, όταν διανύει τη δεκαετία των 40 ή των 50 χρόνων, αν και στατιστικά ως μέσος όρος ηλικίας ορίζονται τα 51 χρόνια.

Αν και πρόκειται για φυσική βιολογική διαδικασία, καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος γονιμότητας μιας γυναίκας, είναι σημαντικό αυτή να παραμείνει υγιής και σεξουαλικά ενεργή.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια και προκαλεί μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Τα βασικότερα από αυτά είναι:
-Προβλήματα στον ύπνο
-Ασταθής κύκλος περιόδου
-Κολπική ξηρότητα
-Εξάψεις
-Νυχτερινές εφιδρώσεις
-Μειωμένη ενέργεια
-Άγχος
-Συναισθηματική αστάθεια, θλίψη
-Αύξηση του σωματικού βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού
-Αραίωση των μαλλιών και ξηροδερμία
-Απώλεια της πληρότητας του μαστού

menopause

Eπιπλοκές

Μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται ο κίνδυνος ορισμένων ιατρικών παθήσεων. Μεταξύ αυτών:

Καρδιαγγειακές παθήσεις
Όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνονται οι πιθανότητες για μία γυναίκα να εμφανίσει καρδιαγγειακές νόσους. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, σε ποσοστά ίσα μάλιστα με τους άνδρες.

Οστεοπόρωση
Η εμμηνόπαυση κάνει τα οστά εύθραυστα και αδύναμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να χάνουν οστική πυκνότητα με γρήγορο ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε κατάγματα των ισχίων, των καρπών και της σπονδυλικής στήλης.

Ακράτεια ούρων
Δεδομένου ότι οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας χάνουν την ελαστικότητά τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μία συχνή, ξαφνική, έντονη επιθυμία για ούρηση, που ακολουθείται από μια ακούσια απώλεια ούρων (επιτακτική ακράτεια) ή την απώλεια ούρων όταν βήχετε, γελάτε ή σηκώνετε αντικείμενα (στρεσογόνος ακράτεια). Επίσης, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Αύξηση του βάρους

Πολλές γυναίκες αυξάνουν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά και μετά από αυτήν, επειδή ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε
Τα περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι προσωρινά. Για να τα αντιμετωπίσετε μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Εξάψεις
Πίνετε πολύ κρύο νερό και προσπαθήστε να παραμένετε σε δροσερά μέρη. Για πολλές γυναίκες, τα ζεστά ροφήματα, η καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, το άγχος και ο ζεστός καιρός μπορεί να επιδεινώνουν τις εξάψεις.

Μείωση κολπικής δυσφορίας
Χρησιμοποιήστε κολπικά λιπαντικά με βάση το νερό ή ειδικές κρέμες, που φυσικά θα σας προτείνει ο γυναικολόγος σας. Επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν γλυκερίνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ή ερεθισμό. Μένοντας σεξουαλικά ενεργές βοηθάτε την αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο.

Να κοιμάστε αρκετά
Αποφύγετε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι ακριβώς πριν τον ύπνο.

Να τρώτε υγιεινά
Καλό θα ήταν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορίζει τα κορεσμένα λίπη, τα έλαια και τα σάκχαρα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D.

Να ασκείστε τακτικά
Ακολουθήστε μία τακτική σωματική δραστηριότητα για να προστατευτείτε από τυχόν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, οστεοπόρωση και άλλες ιατρικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις απλοί τρόποι να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση