ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μαζική προσφυγή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη Δικαιοσύνη

Το δρόμο της δικαιοσύνης βλέπουν τώρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς επεξεργάζονται σχέδια οργανωμένης και μαζικής προσφυγής στα ένδικα μέσα προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δυσμενή μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.
Μαζική προσφυγή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη Δικαιοσύνη

Το δρόμο της δικαιοσύνης βλέπουν τώρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥκαθώς επεξεργάζονται σχέδια οργανωμένης και μαζικής προσφυγής στα ένδικα μέσαπροκειμένου να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δυσμενή μεταβολή τωνεργασιακών τους σχέσεων.

Το θέμα μάλιστα εξετάστηκε ενδελεχώς και στην χθεσινή ΓενικήΣυνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγεονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥΑττικής) αλλά και στους κατά τόπους Συλλόγους.

Εν τω μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά κανονικάστον σχεδιασμό της - και στον τεμαχισμό θα λέγαμε - της Μεταρρύθμισης και χθεςο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε την χωροταξική κατανομή τωνΜονάδων Υγείας, οι οποίες από τον ΕΟΠΥΥ κατευθύνονται πλέον στις διοικήσεις τωνΥγειονομικών Περιφρειών. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό αυτό προσωρινό,δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να ισχύσει μακροπρόθεσμα, αφού ηεκτίμησή τους είναι ότι τελικά από το εν λόγω σχέδιο και από τα 336 ΚέντραΥγείας, θα απομείνουν μόνο 100 Κέντρα Υγείας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν,εάν σε ένα Κέντρο Υγείας εργάζονταν 20 γιατροί και μετά τον σχεδιασμό επιλέξουννα εργαστούν στο σύστημα 5, τότε είναι λογικό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείαςνα κλείσει το συγκεκρμένο Κέντρο.

Όμως δεν είναι μόνο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι βιώνουν δύσκολεςκαταστάσεις και είναι προσωρινά στον αέρα αυτή την στιγμή, αλλά και οιασθενείς, οι οποίοι μην μπορώντας να έχουν πρόσβαση αυτήν την στιγμή σταΠολυιατρεία, κατευθύνονται όπως είναι λογικό στα δημόσια νοσκομεία του ΕΣΥ.Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να δημιουργούνται εξωφρενικέςκαταστάσεις και με κίνδυνο να ξεσπάσει - εάν δεν έχει ήδη ξεσπάσει σοβαρόζήτημα δημόσιας υγείας. Μάλιστα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών χθες,μίλησε για εικόνες Ιράκ και εμπόλεμης ζώνης- έτσι μοιάζουν όπως είπε τανοσκομεία- στα οποία σημειώνεται αναμονή 8 ωρών στα επείγοντα περιστατικά, ενώστα τακτικά ακόμη και ένα έτος.

Μετά το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, εκτρέπονταικάθε μήνα στα Νοσοκομεία 1,8 εκατ. ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τηνοσηλευτική κίνηση κατά 30%.

Αλλά και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, η ναυαρχίδατου ΕΣΥ όπως είχε χαρακτηριστεί, ο Ευαγγελισμός, λειτουργεί ως πρωτοβάθμιαμονάδα υγείας, παρά ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό»γίνονται 52.000 εισαγωγές για νοσηλεία, εκ των οποίων το 45% γίνεται μέσω τωνΤΕΠ, όταν η διεθνής αντιστοιχία είναι 10%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως όπως φαίνεται, εάν συνεχισθεί ηκατάσταση αυτή, θα έχουν τα Παιδιατρικά νοσοκομεία, στα οποία συρρέουνοικογένειες από όλη την Ελλάδα.



Διαβάστε επίσης


Απειλές από Άδωνι σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Οι κάτοικοι Πάρου-Αντίπαρου καταδικάζουν την πολιτική Γεωργιάδη

Η Χωροταξική κατανομή των Μονάδων Υγείας

ΟΕΝΓΕ-SOS: 1,8 εκατ. ραντεβού στα νοσοκομεία κάθε μήνα