ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Al Jazeera: Η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες Έλληνες χωρίς ιατρική φροντίδα

Άλλο ένα ηχηρό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Υγείας από τη διεθνή κοινότητα.
Al Jazeera: Η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες Έλληνες χωρίς ιατρική φροντίδα

Άλλο ένα ηχηρό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικάστο υπουργείο Υγείας από τη διεθνή κοινότητα.

Ρεπορτάζ του διεθνούς δικτύου Al Jazeera, για τους χρήστεςναρκωτικών στην Αθήνα της κρίσης, είναι αποκαλυπτικό:

--Αυτή τη στιγμή το 28% του πληθυσμού είναι άνεργο καιπερίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι -από τα 11 εκατομμύρια- ζουν κάτω από το όριοτης φτώχιας.

--Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μειώσει τις δαπάνες κοινωνικήςφροντίδας κάτω από το 6% του ΑΕΠ – ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου στο 9% στις αναπτυγμένεςχώρες- και οι δαπάνες για τη δημόσιαυγεία μειώθηκαν κατά 25% από το 2009 μέχρι το 2012.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Al Jazeera «η ελληνικήκυβέρνηση, της οποίας ηγείται το συντηρητικό κόμμα, έχει περικόψει τα έξοδα καιέχει αυξήσει τους φόρους σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα στονπροϋπολογισμό της χώρας.

Αναλυτικά η δημοσίευση του Al Jazeera, έχει ως εξής:

Στην Ιάσωνος, στο κέντρο της Αθήνας, γνωστή πιάτσαναρκωτικών, ο 27χρονος Μιχάλης ψάχνει τον ντίλερ του για να αγοράσει τη δόσητου.

Όπως οι περισσότεροι χρήστες, βρίσκεται σταθερά στοστόχαστρο της αστυνομίας η οποία εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί να διώξει τουςχρήστες και τις εκδιδόμενες γυναίκες μακριά από το κέντρο. «Η αστυνομία και οιΑρχές μας φέρονται χειρότερα απ’ ό,τι σε ζώα, λέει ο Μιχάλης.

«Η αστυνομία μαζεύει τους ανθρώπους με τη βία στην κλούβα»προσθέτει ο 48χρονος Σπύρος, χρήστης κι αυτός. «Μόλις μπούμε στην κλούβα μαςοδηγούν 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μας αφήνουν εκεί. Συχνά απλάανοίγουν την πόρτα και μας κλωτσούν έξω στη λεωφόρο, σα να ’μαστε σακούλεςσκουπιδιών.»

Καθώς η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης, οκοινωνικός ιστός της χώρας έχει διαρραγεί από τα μέτρα λιτότητας που επέφεραν περίπου 40% μείωση κατά μέσο όρο στοεισόδημα των Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το συντηρητικόκόμμα, έχει περικόψει τα έξοδα και έχει αυξήσει τους φόρους σε μια προσπάθειανα μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας. Αυτή τη στιγμή το 28% τουπληθυσμού είναι άνεργο και περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι -από τα 11εκατομμύρια- ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μειώσει τις δαπάνες κοινωνικής φροντίδαςκάτω από το 6% του ΑΕΠ – ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου στο 9% στις αναπτυγμένεςχώρες- και οι δαπάνες για τη δημόσιαυγεία μειώθηκαν κατά 25% από το 2009 μέχρι το 2012. Το ελληνικό σύστημαδημόσιας υγείας κατέρρευσε από την πίεση, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίςπρόσβαση σε βασική ιατρική φροντίδα.

Κρίση στη δημόσια υγεία;

Τα αποτελέσματα είναι αναμφισβήτητα. Στοιχεία τουΕρευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής δείχνουν ότι ταποσοστά σοβαρής κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2009, πλήττονταςπερισσότερο από το 12% του γενικού πληθυσμού το 2013. Παράλληλα αυξήθηκεδραματικά η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Τη διετία 2011-2012 στηνΕλλάδα σημειώθηκε έκρηξη νέων μολύνσεων HIV μεταξύ των χρηστών που κάνουνενέσιμη χρήση.

Κύμα ανεργίας

Η διάρρηξη του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας στην Ελλάδαεπιδείνωσε τη δημόσια υγεία, αναφέρει ένας αναλυτής, και οι νέοι –το 60% τωνοποίων είναι άνεργοι- πλήττονται πρώτοι.Για παράδειγμα, στοιχεία του ΕΠΙΨΥ δείχνουν ότι τα ποσοστά της χρήσης ουσιώνστους εφήβους αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στην αρχή οι οικονομικά ευάλωτοι Έλληνες μπορούσαν ναστηρίζονται στις οικογένειές τους για προστασία. Ωστόσο, καθώς ταοικονομικά δεινά της χώρας φαίνεται ναμην τελειώνουν, ακόμα και αυτό το δίκτυο υποστήριξης ασθενεί.

Ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του Κέντρου ΘεραπείαςΕξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα απεξάρτησης καικοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα αναφέρει ότι η ανεργία και η χρήση ουσιώναποτελούν δύο μεγάλες απειλές για τηνυγεία των Ελλήνων. «Καθώς η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και το κίνητρο γιαθεραπεία μειώνονται, ενώ η φτώχια αυξάνεται, οι χρήστες ουσιών σταματούν ναπαίρνουν μέτρα για να προστατέψουν την υγεία τους και γίνονται περισσότεροαυτοκαταστροφικοί» αναφέρει ο Β.Γκιτάκος. «Η πολιτεία, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να αναγνωρίσει τιςκαταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και να ανταποκριθεί ανάλογα».

Προσεγγίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη

Ο Ιορδάνης, ψυχολόγος, κάνει street-work στο κέντρο τηςΑθήνας εδώ και 12 χρόνια. Μαζί με τον Μπάμπη και το Γιώργο, που είναι και οιδύο πρώην χρήστες ουσιών οι οποίοι εργάζονται τώρα ως θεραπευτές στο ΚΕΘΕΑ,περπατούν στους δρόμους και μοιράζουν δωρεάν συσκευασίες με καθαρές σύριγγες,άλλα σύνεργα και προφυλακτικά. Μέσα σε μια νύχτα βλέπουν συχνά μέχρι και 50άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρήσης ουσιών.

Για τους περισσότερους από αυτούς του ανθρώπους, ο Ιορδάνηςκαι η ομάδα του είναι ο μόνος σύνδεσμος που έχουν με τον κόσμο εκτός χρήσης. Οαριθμός των νεαρών γυναικών που αναζητούν τις υπηρεσίες της κινητής τουςμονάδας έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη της κρίσης και μετά. Πολλές εκδίδονται –αυτός είναι ένας από τουςευκολότερους τρόπους να βρουν λεφτά για την εξάρτησή τους- και συχνάσυγκατατίθενται στις ερωτικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, μόνο και μόνο για νακερδίσουν μερικά ευρώ παραπάνω.

Η Τάνια Μ. είναι μία από αυτές. Η εικοσιεξάχρονη εκδίδεταιγια να βρει λεφτά και να αγοράσει ναρκωτικά. Μέχρι στιγμής έχει δεχτεί δύοφορές σεξουαλική επίθεση, με αποτέλεσμα ένα σπασμένο άκρο και την απώλεια 4μπροστινών δοντιών. Πριν από τρεις μήνες η Τάνια γέννησε ένα αγοράκι. Έμαθε ότι η ίδια έχει κολλήσει HIV, όταν τονεογέννητο βγήκε θετικό στο τεστ. Τα νέα για την υγεία του μωρού της βύθισαντην Τάνια βαθύτερα στη χρήση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων, 86 παιδιά ήταν θετικά στο τεστ για HIV το 2012 σε σύγκριση με 37 το2011.

Ξεφεύγοντας από την εξάρτηση

Δεν υπάρχουν όμωςμόνο άσχημα νέα για τους χρήστες ουσιών στην Ελλάδα. Το Μάρτιο του 2013 ηΕλλάδα τροποποίησε τη σχετική με τα ναρκωτικά νομοθεσία της, δημιουργώντας τιςπροϋποθέσεις για επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση των χρηστών και ένα καλύτεροπλαίσιο απεξάρτησης στις φυλακές.

Όταν η κεντρική είσοδος των Γυναικείων Φυλακών στον ΕλαιώναΘηβών κλείσει, ένα κλειστοφοβικό αίσθημα ανησυχίας γεμίζει την ατμόσφαιρα.Περίπου 500 γυναίκες, ηλικίας από 16 έως 85 ετών, κρατούνται εδώ, καθώς και 19νήπια τα οποία ζουν μαζί με τις κρατούμενες μητέρες τους. Περισσότερες από τιςμισές κρατούμενες έχουν ιστορικό χρήσης ουσιών.

Στο ισόγειο ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙπροσφέρει θεραπεία απεξάρτησης σε κρατούμενους χρήστες. Ο Γιάννης Τέντης,επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, λέει ότι ο εγκλεισμός των χρηστών το μόνο πουπροσφέρει στην κοινωνία είναι το αίσθημα ότι οι παραβάτες του νόμου πληρώνουνγια τις πράξεις τους.

«Μόλις κανείς γίνει μέλος της κοινότητας, έρχονται στηνεπιφάνεια συναισθήματα που είχε ‘παγώσει’ η μακροχρόνια χρήση ουσιών. Τότε είναι που οι χρήστες συνειδητοποιούνότι ίσως έχουν και άλλες επιλογές στη ζωή εκτός από τα ναρκωτικά. Στηνκοινότητα τα μέλη μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους» εξηγείο Γιάννης Τέντης. «Η κοινωνία έχει την τάση να κολλάει στους εξαρτημένους τηνταμπέλα των σκληρών εγκληματιών και μετά να τους κλείνει σε ένα περιβάλλον όπουη σκληρότητα και η παραβατικότητα είναι καθημερινή υπόθεση. Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

Η Άσμα είναι μια νεαρή μητέρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα τουΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Καταδικάστηκε όταν ήτανδύο μηνών έγκυος και ο δίχρονος σήμερα γιός της γεννήθηκε στη φυλακή. Η Άσμαυποφέρει από κρίσεις πανικού και επιληψία.

«Στη φυλακή είσαι μόνος σου» λέει η Άσμα. «Αλλά όταν έρχομαιστην κοινότητα, βρίσκω μια οικογένεια».




Δείτε εδώ το πρωτότυπο άρθρο