ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε νέες περιπέτειες η υγεία με το Μεσοπρόθεσμο

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται για ακόμη μία φορά ο τομέας της υγείας, αφού το  Μεσοπρόθεσμο  2015-2018 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή,  φέρνει μία σειρά νέων περικοπών τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι έλληνες πολίτες.
Σε νέες περιπέτειες η υγεία με το Μεσοπρόθεσμο

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται για ακόμη μία φορά ο τομέας της υγείας, αφού το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή αφού το παρουσιάσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, φέρνει μία σειρά νέων περικοπών τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι έλληνες πολίτες.


Το υπουργείο Υγείας, μαζί με τρία ακόμη υπουργεία- το Εργασίας, το Παιδείας και το Εθνικής Άμυνας- βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των περικοπών σε σύνολο 17 υπουργείων της χώρας.

Στόχος από τη νέα μείωση των δαπανών, είναι να εξοικονομηθούν περίπου 5,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες με αιχμή του δόρατος τα υπουργεία, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κλπ. Ειδικά από τα χρήματα που διατίθενται στα υπουργεία αναμένεται να υπάρξει «ψαλίδι», που θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να συζητηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος στην Βουλή.

Είναι πάντως πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός και ταυτόχρονα ειρωνεία, ότι σύσσωμη η κυβέρνηση μιλά για το πρωτογενές πλεόνασμα, καλοσωρίζοντας το τέλος της κρίσης, την ώρα που ο πέλεκυς των σφιχτών οικονομικών πολιτικών δεν έχει τελειώσει. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν και παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι πολίτες θα κληθούν και πάλι να σηκώσουν το βάρος του Μεσοπρόθεσμου και ειδικότερα ο τομέας των νοσοκομείων και των φαρμάκων.


Με το νέο Μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται ειδικότερα, μείωση των δαπανών υγείας η οποία επικεντρώνεται στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και στην περαιτέρω αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου της χώρας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι τα νοσοκομεία όσο περνά ο καιρός, θα έχουν μικρή πρόσβαση στον κρατικό προυπολογισμό και κατά συνέπεια, θα λειτουργήσουν σταδιακά ως αυτόνομες και ανεξάρτητες επιχειρήσεις με δικά τους έσοδα. Στο παιχνίδι δε των εσόδων των νοσηλευτηρίων του ΕΣΥ, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Όμως ένας τομέας ακόμη που εμπίπτει στα νοσοκομεία είναι και η συνταγογράφηση των γενοσήμων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει και είναι προαπαιτούμενο, η συνταγογράφηση γενοσήμων από 20% που είναι σήμερα, να φθάσει στο 60%. Χθες ο κ. Γεωργιάδης είχε την ευκαιρία να το θυμίσει αυτό για πολλοστή φορά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας κ. Tonio Borg, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ.


Αναλυτικά, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα νέο νυστέρι των δαπανών του κατά 116 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ξεπεράσει το «πλαφόν» των 4,4 δισ. ευρώ που έχει ορίσει η τρόικα στην εκπνοή του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου.

Άλλα υπουργεία που θα πρέπει να καταβάλλουν τον οβολό τους είναι τα εξής:

- το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να μειώσει κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του έως το 2018 και συγκεκριμένα στα 11,4 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ που θα ανέλθουν το 2014.

- το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εισφέρει με περικοπές 440 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από το κλείσιμο Πανεπιστημίων και σχολών ΑΕΙ και του «κύματος» της διαθεσιμότητας που θα «σαρώσει» την εκπαιδευτική κοινότητα..

- Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητούνται περικοπές 116 εκατ. ευρώ κυρίως από το μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ 58,4 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις πιστώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Περικοπές καλούνται να κάνουν επίσης το υπουργείο Οικονομικών που είναι και ο «θεματοφύλακας» του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και άλλα υπουργεία όπως: το Δημοσίας Τάξης, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας.

Η επόμενη ερώτηση που λογικά θα απευθύνει και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής, είναι πότε θα έλθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη, και πότε θα έρθουν καλύτερες ημέρες στην χώρα μας, αφού ο έλληνας πολίτης έχει ταλανιστεί τόσο σφοδρά από τις ανελέητες περικοπές ιδιαίτερα στην υγεία που του έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές πολιτικές, ζώντας στην κυριολεξία, ένα ακατανόητο και πικρό «κοκτέιλ», που περιλαμβάνει: κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, ανασφάλιστους, θεραπείες με το σταγονόμετρο, επικίνδυνα γενόσημα και αναλώσιμα όπως φίλτρα αιμοκάθαρσης- με τα οποία κινδυνεύνουν σοβαρά οι ασθενείς - και ελλειπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας τόσο στο ΕΣΥ, όσο και στο ΠΕΔΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Λιτότητα στην Υγεία: Ήρθε για να μείνει, με εντολή της Ε.Ε




Αξιολόγηση δαπανών του ΕΣΥ από Γερμανούς, με νόμο του Άδωνι




Μεσοπρόθεσμο 2015-18: Τσεκούρι στις δαπάνες των νοσοκομείων

Αυτά τα κατορθώματα θα τα δείξετε κ. Γεωργιάδη στους ομολόγους σας;

Ο Άδωνις δεν κρύβεται πλέον: ευχαριστίες στην Γερμανία για την μεταρρύθμιση

Καλωσόρισμα Άδωνι με περικοπές στην υγεία


Η σταδιακή μετατροπή του ΕΣΥ σε ιδιωτική επιχείρηση

Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία

Άδωνις: Δεν υπάρχει χαράτσι... μόνο στα φθηνότερα γενόσημα