ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είπε ο Μ. Βορίδης για ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ, Λοβέρδο και για το τι αισθάνθηκε όταν του προτάθηκε το υπ. Υγείας

Τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές και εναντίον του υπουργού Παιδείας κ. Α. Λοβέρδου, σε σημερινή του συνέντευξη στο Mega.

Τι είπε ο Μ. Βορίδης για ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ, Λοβέρδο και για το τι αισθάνθηκε όταν του προτάθηκε το υπ. Υγείας

Αναλυτικά , ο νέος υπουργός Υγείας δήλωσε:

Για το ΠΕΔΥ
«Το ΠΕΔΥ έχει ακόμα πολύ δουλειά. Για την πλήρη λειτουργία του πρέπει να εκδοθούν ακόμα 49 υπουργικές αποφάσεις , να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση και να αντιμετωπιστούν τα κενά στη στελέχωσή του».

Για τη Νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών
«Σήμερα, θα ξεκινήσουμε τον έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία για το αν έχουν συγκροτήσει τις 3μελείς επιτροπές που θα εγκρίνουν τα αιτήματα για νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών.
Σύντομα θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών. Το εκτιμώμενο κόστος είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ. Μπορεί για τα γενικότερα δεδομένα να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά αποτελεί το 10% της συνολικής προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, που είναι 1,9 δις».

Για τα Χρέη ΕΟΠΥΥ
«Από τα 1,9 δις ευρώ που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ, έχει ήδη εξοφλήσει το 1,2 δις και έχουν ενταλματοποιηθεί άλλα 100 ευρώ».

Για τα Φακελάκια και τη διαφθορά στα νοσοκομεία
«Οι έλεγχοι πρέπει να είναι διαρκείς. Δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα και παντού τα φαινόμενα διαφθοράς και κακίας. Δε φαντάζομαι ότι μπορούμε να τα εξαλείψουμε».

Για τις Ελλείψεις στα νοσοκομεία
«Το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία έχει βελτιωθεί. Ξέρουμε πια τι αγοράζουν τα νοσοκομεία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δύο κενά:
--Στις αποθήκες δεν είναι σωστά καταγεγραμμένο το υλικό που υπάρχει και
--Δεν υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης για το τι «βγαίνει» από τις αποθήκες .
Υπάρχουν ακόμα εστίες σπατάλης και κακοδιαχείρισης. Ενώ δαπανώνται χρήματα, έχουμε κάποιες ελλείψεις. Π.χ. μπορεί να έχουμε προμηθευθεί πρόσφατα σεντόνια και να έχουν χαθεί τα σεντόνια, με αποτέλεσμα να ζητάνε από τους ασθενείς».

Για το κυβερνητικό σχήμα
«Δεν μπορεί να λέει κάποιος όχι σε αυτά που έχουμε ψηφίσει, μπορεί να λέει να δούμε πως θα τα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε κυβερνητική αλλαγή, ανασχηματισμός έγινε. Ο νέος υπουργός δεν μπορεί να ανατρέπει όσα έκανε ο προηγούμενος», τόνισε ο κ. Μ. Βορίδης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με δηλώσεις άλλων υπουργών κυβέρνησης που θέλουν να διαφοροποιήσουν την κυβερνητική πολιτική, όπως ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τέλος σε ερώτηση αν «ενθουσιάστηκε» με τα καθήκοντα του υπουργού Υγείας ο κ. μ. Βορίδης χαμογελώντας είπε ότι «σίγουρα δεν αισθάνθηκα πανευτυχής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς πανευτυχής όταν ξέρει τις δυσκολίες».