ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία & το φάρμακο μέσα από εσωτερική αναδιανομή

Την αύξηση των δαπανών υγείας σε σχέση με το ΑΕΠ μέσα από μία εσωτερική συζήτηση μεταξύ των υπουργείων ενόψει του προϋπολογισμού του 2015 (δηλαδή μέσω εσωτερικής αναδιανομής) πρότεινε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μία κεντρική πολιτική επιλογή.

Βορίδης: Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία & το φάρμακο μέσα από εσωτερική αναδιανομή

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται σε συνεννόηση πρωτίστως με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και και με τα άλλα υπουργεία στην συνέχεια. Θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η πρόθεσή μας αυτή συνδέεται με την κοινωνική πολιτική. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας για τον ίδιο τον πολίτη, και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει εσωτερική δουλειά στο σύστημα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί και η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς παραδέχθηκε ότι τα 2 δις ευρώ είναι πολύ χαμηλό ποσό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος και να υπάρξει διαφάνεια, καθώς είναι γεγονός, ότι υπήρξε για πολλά χρόνια προκλητή ζήτηση, κακή διαχείριση υλικών, αναλωσίμων κλπ. στο υγειονομικό σύστημα. Πολλά πράγματα έγιναν στραβά για πολλά χρόνια, σημείωσε και αυτό που προσπαθούμε τώρα, είναι να τα κάνουμε λιγότερο στραβά.

Υπάρχει μία πρόκληση στο υπουργείο Υγείας, συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι από την μία πλευρά υπάρχει ο ασθενής και οι ανάγκες του, και από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο φορολογούμενος και στο μέτωπο το δεύτερο, έχει γίνει σημαντική δουλειά, αναφορικά με την περικοπή δαπανών, όπως είπε. Ερωτηθείς για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων η οποία έχει μεγαλώσει υπέρμετρα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι αποτελεί από τα πιο σημαντικά ζητήματα και είναι γεγινός ότι προσπαθούμε να συγκεράσουμε πολλά πράγματα. «Γίνεται ένας συμβιβασμός και από ότι γνωρίζω από έναν συμβιβασμό, κανείς δεν είναι ευτυχισμένος».

Αναφερόμενος στο ιατρικό σώμα και ειδικότερα στους 128 γιατρούς τους οποίους στοχοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ για υπέρβαση του πλαφόν των επισκέψεων από τις πρώτες ημέρες του μήνα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κάνει την δουλειά του η οποία είναι και ελεγκτική, ωστόσο δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε το σύνολο των γιατρών και γενικότερα να μην δαιμονοποιούμε κλάδους, διότι είναι άδικο. Θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στα δικαιώματα των φορέων, σημείωσε.

Για τον ίδιο τον Οργανισμό, επεσήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τις δυσκολίες του, αλλά δεν υπάρχει βάσιμος λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, καθώς προσφέρει υπηρεσίες υγείας.

Όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, ο υπουργός τόνισε ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται μία μελέτη σε εξέλιξη, η οποία θα δείξει κατά πόσο αυξήθηκαν ή όχι οι τιμές των σκευασμάτων.

Πάντως είναι γεγονός ότι από τις παραπάνω θέσεις, προκύπτει ότι ο νέος υπουργός Υγείας διαφοροποιείται σημαντικά από τον προκάτοχό του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, δείχνοντας την γραμμή που θέλει να ακολουθήσει, χωρίς τσιριχτές φωνές και καμώματα. Το αν θα υλοποιήσει όλα αυτά που επιθυμεί, θα το δείξει ο χρόνος.

{youtube}_BodlRB64ho{/youtube}

Διαβάστε ακόμη:

Κοινές προμήθειες εμβολίων

Κύριε Βορίδη, μην αμελήσετε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Όταν ο Βορίδης συνάντησε την φαρμακοβιομηχανία: θα υποκύψει στην τρόικα και ο ίδιος;

Ζήτησαν από ανασφάλιστο 1.200 ευρώ για νοσήλια