ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θετικός ο ΠΙΣ για την απόφαση Βορίδη: εξορθολογισμός & βιωσιμότητα των μικρών εργαστηρίων

Θετικά καλωσορίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την επικείμενη απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκης Βορίδης για τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων, εκτιμώντας, ότι οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του μηχανισμού παραγωγής, εκτέλεσης και αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων και θα συμβάλουν τα μέγιστα στην βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων.

Θετικός ο ΠΙΣ για την απόφαση Βορίδη: εξορθολογισμός & βιωσιμότητα των μικρών εργαστηρίων

Στην διάρκεια της συνάντησης, ετέθη επίσης το θέμα του διαχωρισμού του ΚΑΕ, των εξετάσεων οι οποίες διενεργούνται στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των ιδιωτικών κλινικών, από εκείνες οι οποίες διενεργούνται στα υπόλοιπα διαγνωστικά εργαστήρια.

Με τις διατάξεις αυτές, αναφέρει ο ΠΙΣ, ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα επίσης, αφού έχει συμπληρώσει την τρίτη εβδομάδα του μήνα το ατομικό πλαφόν, να παραπέμπει τους ασθενείς το υπόλοιπο διάστημα του μήνα, είτε σε άλλο πάροχο ή σε δημόσια δομή, είτε σε εκτέλεση από τον ίδιο στις αρχές του επομένου μήνα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιμένει να ζητεί την αύξηση του περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ύψους 328 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά το 2014, ώστε και η κάλυψη των ασθενών να είναι ολοκληρωμένη και να καταργηθούν τα καταστροφικά rebate – clawback για τους παρόχους.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των τελευταίων μηνών του 2011, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας η ύπαρξη διαθέσιμων κονδυλίων και εδόθη υπόσχεση προώθησης της εξόφλησης τους. Επιτροπή από τον Π.Ι.Σ. θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εν λόγω πληρωμών.

Ο συμψηφισμός του clawback με τις οφειλόμενες αμοιβές στους παρόχους, όπως τονίζει ο ΠΙΣ, θα διενεργηθεί στο τέλος του 2ου εξαμήνου του 2014. Η εξόφληση των μηνών που οφείλονται (Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου), θα συνεχιστούν κανονικά.

Η συνεργασία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με το Υπουργείο Υγείας θα είναι συνεχής, με σκοπό να αρθούν οι οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες και σφάλματα από την εφαρμογή της ανωτέρω υπουργικής απόφασης.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ευχαριστεί την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) για τη συμβολή της, ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο επίπονης προσπάθειας.

Διαβάστε ακόμη:

Απόφαση Βορίδη για έλεγχο της συνταγογράφησης & εκτέλεση εξετάσεων