ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα εποχή για τις προμήθειες του ΕΣΥ - εκδόθηκε η εγκύκλιος

Αλλάζει άρδην το τοπίο στις προμήθειες των νοσοκομείων, με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, με βασικούς άξονες τις κεντρικές διαδικασίες, διαγωνισμούς δραστικής ουσίας γενοσήμων και διαγωνισμούς ανά περιεκτικότητα και μορφή χορήγησης κάθε φαρμάκου, ενώ τέλος μπαίνει και στους εθνικούς διαγωνισμούς τους οποίους είχε επιβάλλει η τρόικα τα δύο τελευταία χρόνια.

Νέα εποχή για τις προμήθειες του ΕΣΥ - εκδόθηκε η εγκύκλιος

Ήδη σε υλοποίηση της απόφασης, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο την Πέμπτη.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για μία πιο λειτουργική και ισορροπημένη πλέον διαδικασία, σημειώνοντας ότι πλέον οι προμήθειες μπαίνουν στην σωστή τροχιά, ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας κ. Χρήστος Γιάνναρης με τον οποίο μίλησε πρόσφατα το onMed επεσήμανε ότι ο τύπος αυτών των διαγωνισμών που θα ξεκινήσουν στην χώρα μας, ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Ήδη η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. φύλου 2094 / 31-7-2014), ενώ η διαδικασία θα βασίζεται στα Προεδρικά Διατάγματα 60 και 118 του 2007.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο τύπος του διαγωνισμού, η διάρκεια της σύμβασης καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την υλοποίησή του, θα καθορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ανάλογα με την δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την μορφή χορήγησης του κάθε φαρμάκου, σε συνδυασμό με το πλήθος των προμηθευτών που περιλαμβάνονται στο εκάστοτε δελτίο τιμών του ΕΟΦ. Ως φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ορίζεται η ΕΠΥ.

Η ΕΠΥ δύναται να ορίζει ως φορέα διενέργειας διαγωνισμών φαρμάκου, μία ή περισσότερες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), για το σύνολο ή μέρος δραστικών ουσιών, που συμπεριλαμβάνονται στα εκάστοτε προγράμματα προμηθειών υπηρεσιών και φαρμάκων Υγείας (ΠΠΥΦΥ), έπειτα από έγκριση του υπουργού Υγείας.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρη, προγραμματίζονται δύο με τρεις διεθνείς διαγωνισμοί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ή στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου (καθώς από 5- 20 Αυγούστου δεν πραγματοποιείται κανένας διαγωνισμός) με πάνω από 60 δραστικές ουσίες (σε γενόσημα) τα οποία έχουν χάσει την πατέντα τους. Στην συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει και άλλος διαγωνισμός.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο τοπίο στις προμήθειες των νοσοκομείων