ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΕΙΒ: Δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί & βιωσιμότητα για έναν κλάδο με προοπτική

Η ανάγκη διασφάλισης της βιώσιμης λειτουργίας της βιομηχανίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς αποτελεί παράγοντα για επιστημονική πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις στον χώρο της Υγείας, αλλά και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών, αναδείχθηκε κατά την διάρκεια του συνεδρίου Ηealthworld 2014 του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

ΣΕΙΒ: Δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί & βιωσιμότητα για έναν κλάδο με προοπτική

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας επενδύει ετησίως 7%-12% των εσόδων της σε έρευνα και τεχνολογία, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ σημάδι καινοτομίας αποτελεί το ότι το 2012 καταχωρήθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες ευρεσιτεχνίες Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, περισσότερες και απ' ότι στον κλάδο της τεχνολογίας των ηλεκτρολογικών υλικών και των Επικοινωνιών.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Παύλος Αρναούτης, τόνισε ότι σήμερα αποδεικνύεται ότι πολιτικές όπως η άμεση, οριζόντια περικοπή των δαπανών, με στόχο τον 'εξωραϊσμό' των βεβαρημένων προϋπολογισμών, είναι αναποτελεσματικές καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και τελικά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αύξηση των δαπανών Υγείας.

Ενδεικτική είναι η επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο 2014, από το Milken Institute «Healthy Savings: Medical Technology and the Economic Burden of Disease» για 4 ασθένειες - διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις, καρκίνος του παχέος εντέρου - που αποδεικνύει ότι η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη από την άμεσα καταβαλλόμενη δαπάνη, σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία που απαιτήθηκε για τη θεραπεία και διαχείριση των νόσων αυτών, με αντλίες ινσουλίνης, βηματοδότες, κολονοσκόπια, υλικά αρθροπλαστικών επεμβάσεων, διαπιστώθηκε ότι το ετήσιο καθαρό όφελος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Ηνωμένων Πολιτειών, ανήλθε σε 23,6 δις δολάρια! Εντυπωσιακό είναι επίσης το εύρημα ότι στον ορίζοντα των 20 επόμενων ετών η αύξηση επενδύσεων και η βελτίωση της ιατροτεχνολογίας μπορεί να αποφέρει στο Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ οφέλη έως και $217 δις, ενώ αντιθέτως η μείωση στις επενδύσεις θα επιφέρει συνολικές απώλειες $469 δις. Τέλος, οι μελετητές συμπεραίνουν ότι τα μακροχρόνια αθροιστικά οφέλη, με την αύξηση επενδύσεων στις δαπάνες, στο ΑΕΠ αγγίζουν τα $1,4 τρις, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες σε περίπτωση μείωσης των επενδύσεων αγγίζουν τα $3,4 τρις.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Αρναούτης συμπλήρωσε σχετικά με το όφελος που προσφέρει ο ιατροτεχνολογικός κλάδος ότι «Πέρα από το τεράστιο όφελος που προσφέρει ο ιατροτεχνολογικός κλάδος για καλύτερη ποιότητα ζωής, μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης νοσημάτων και επιπλοκών υγείας, αναγνωρίζεται ότι οι ετήσιες δαπάνες για αυτά τα προϊόντα αποτελούν έναν μοχλό ανάπτυξης. Στο όφελος της επένδυσης προστίθεται και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης αφού στις Ευρωπαϊκές εταιρείες Ιατρικής Τεχνολογίας απασχολούνται πάνω από 500.000 άτομα υψηλής επιστημονικής κατάρτισης

Όσον αφορά στη λειτουργία του Παρατηρητήριου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, ο κ. Αρναούτης εστίασε στη στρεβλή λειτουργία του, ως 'διατιμητήριο' αφού δεν αξιολογεί τα προϊόντα και εξισώνει όλες τις τιμές προς τα κάτω διευκολύνοντας την προώθηση υλικών αμφιβόλου ποιότητας χωρίς τεχνική αξιολόγηση, κάτι που μακροπρόθεσμα εκτινάσσει τις συνολικές δαπάνες Υγείας, αφού τα περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα, δεν παρέχεται η απαραίτητη πρόληψη και τελικά η θεραπεία στοιχίζει πολύ περισσότερο. Παράλληλα, τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιώντας το ως «άλλοθι», αγνοούν όλες τις νομοθετικές διατάξεις για τις προμήθειες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αγοράζουν με απευθείας αναθέσεις χωρίς να προκηρύσσουν διαγωνισμούς!

Όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ «Η πάγια θέση μας είναι ότι όλες οι προμήθειες, εκτός αποδειγμένα έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων, πρέπει να γίνονται μέσω Δημόσιων Μειοδοτικών Διαγωνισμών. Στο Παρατηρητήριο Τιμών πρέπει να καταγράφονται οι τιμές των τεχνικά αξιολογημένων Ιατροτεχνολογικών και in vitro Διαγνωστικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Μητρώου Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΚΑΠΤΥ που επιτρέπει την πραγματική 'παρατήρηση' της αγοράς και όχι την ποδηγέτησή της. Έτσι εξασφαλίζεται η ευρεία συμμετοχή εταιρειών που οδηγεί στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και η τεχνική αξιολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών.»

Ποιός είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων

Ο ΣΕΙΒ είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 148 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.