ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκλογές ΙΣΑ: Πόλωση, αποχή & ενδοσκόπηση για το δράμα της υγείας: Τι θα βγάλει η κάλπη;

Η εκλογική αναμέτρηση των 18.900 μελών του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας τις επόμενες δύο ημέρες 12 και 13 Οκτωβρίου αλλά και η αναμέτρηση σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους (εκτός από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ζάκυνθο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο) οι οποίοι θα ανανεώσουν επίσης και τους εκλέκτορες για τις εκλογές του ΠΙΣ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα.

Εκλογές ΙΣΑ: Πόλωση, αποχή & ενδοσκόπηση για το δράμα της υγείας: Τι θα βγάλει η κάλπη;

Και φυσικά, δεν μοιάζει με την αναμέτρηση που είχε ο κλάδος πριν τρία χρόνια, όταν το Μνημόνιο και η τρόικα δεν είχαν επιβάλλει τις τόσο δραματικές περικοπές και μειώσεις και δεν είχαν γονατίσει τους Έλληνες πολίτες. Υπό την έννοια αυτή, αλλά και με δεδομένο το προεκλογικό περιβάλλον που ζυμώνεται ήδη στην χώρα, οι εκλογές των γιατρών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα αναδείξουν τους καινούριους συσχετισμούς και ισορροπίες που υπάρχουν.

Τίποτε δεν είναι ίδιο πια με αυτά που ξέραμε πριν τρία χρόνια, ούτε σε θέματα υγείας και περίθαλψης, ούτε σε κρίσιμα ζητήματα κοινωνίας η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και έχει αρχίσει μόλις τώρα, να επουλώνει τις πληγές της. Επομένως, από το εκλογικό αποτέλεσμα των γιατρών και τους συσχετισμούς που θα κυριαρχήσουν, θα προκύψει σε ένα μεγάλο βαθμό, τι θέλει να πει για ακόμη μία φορά η κοινωνία, μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών του καλοκαιριού.

Το πόσο διασπασμένοι είναι οι γιατροί ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα, φαίνεται ολοκάθαρα, από το γεγονός, ότι σε σύνολο 14 ψηφοδελτίων, με την Ν. Δημοκρατία, κατέρχονται 5 ψηφοδέλτια και με το ΠΑΣΟΚ 3. Ακόμη, υπάρχουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών) του ΚΚΕ (ΔΗΠΑΚ) , της ΔΗΜΑΡ, δύο ανεξάρτητες κινήσεις γιατρών και ένα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα υπάρξει κλίμα πόλωσης ενώ θα σημειωθεί και αποχή, καθώς πολλοί γιατροί δεν είναι ταμειακώς εντάξει και επομένως, δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος και επικεφαλής μαζί με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη στο ψηφοδέλτιο ΔΗΚΙ- ΙΣΑ εμφανίζεται αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστής ταυτόχρονα. Αναφέρει μεταξύ άλλων στον on Med, ότι έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής μας, αλλά εκτιμώ ότι θα είμαστε το πρώτο κόμμα. Πιστεύω ότι οι γιατροί εμπιστεύτηκαν το κόμμα μας και θα το εμπιστευτούν ξανά, τονίζει ο κ. Βλασταράκος και προσθέτει ότι οι γιατροί όπως και όλοι οι πολίτες πληγώθηκαν από τα Μνημόνια και τις πολιτικές τους. Όμως ποιος έκανε πραγματική αντιπολίτευση; Εγώ προσωπικά ο ίδιος αλλά και άλλα στελέχη μας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, πήγα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και κατηγορήθηκα από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως αντιμνημονιακός. Δεν θα έλεγα ότι είχε την ίδια ισχυρή παρουσία το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών, σημειώνει ο κ. Βλασταράκος.

Σε πιο έντονο ύφος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, υποψήφιος με το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών κ. Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρει στο on Med, ότι αυτό που είδαμε το τελευταίο διάστημα από τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, είναι μία υπερπροβολή, μία μη Συλλογική λειτουργία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας μία μονοπαραταξιακή διοίκηση και αντίληψη και μία ανοικτή στήριξη του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Ζητάμε δημοκρατική λειτουργία του ΙΣΑ χωρίς προσωπαγείς τακτικές, σημειώνει ο κ. Μπασκόζος, και προσθέτει:
«Η καταστροφική μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας στο 4.5% του ΑΕΠ απομακρύνει συνεχώς τη χώρα από τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η υπερσυγκέντρωση του ιδιωτικού τομέα σε λίγα χέρια και η απομύζηση μεγάλου ποσοστού των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών υγείας, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη των αυτοαπασχολούμενων».

Ο κ. Μπασκόζος μάλιστα μας θυμίζει την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των γιατρών του ΙΚΑ πριν από έναν χρόνο προσθέτοντας ότι η παράταξη του κ. Πατούλη θα εμφανίσει πτώση καθώς η διοίκηση ήταν ανεπαρκής.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ κ. Ηλίας Σιώρας (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) με αφορμή τις εκλογές, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το δικαίωμα στην υγεία, δεν περνάει, ούτε από το ταμείο ούτε από την ελεημοσύνη, ενώ απευθυνόμενος στον αυτοαπασχολούμενο γιατρό, σημειώνει ότι η επαγγελματική του επιβίωση έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολη από την ζούγκλα του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Δεν επιλέγουμε, ούτε «Μνημοναικό», ούτε «Αντιμνημονιακό» διαπραγματευτή των όρων της σφαγής μας. Ειδικότερα στην υγεία, δεν επιλέγουμε, δεν ανεχόμαστε παλιούς και νέους διαχειριστές της πολιτικής εμπορευματοποίησης μάνατζερ ή ΑΕ υγείας υγιείς και μη επιχιερηματίες υγείας».

Διαβάστε ακόμη

Μπασκόζος: Μπροστά στις εκλογές του ΙΣΑ

Πατούλης για εκλογές ΙΣΑ: Όχι σε πειραματισμούς

Πατούλης: Μεταρρύθμιση από μηδενική βάση - όχι στον μαρασμό του Έλληνα γιατρού

Μ. Βλασταράκος στο onmed: Το υπ. Υγείας καλλιεργεί το φόβο για τους γιατρούς

Πάνω από 17.000 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ!