ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους: Αγωνία σε ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των γιατρών

Στις κάλπες προσέρχονται οι γιατροί προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας. Οι γιατροί ψηφίζουν σήμερα και αύριο στους μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους, ενώ σε κάποιες περιοχές οι εκλογές διενεργούνται μόνο σήμερα.

Εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους: Αγωνία σε ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των γιατρών

Εκλογές έχουν ήδη γίνειι στους Ιατρικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ζακύνθου (την περασμένη Άνοιξη) και Πάτρας (στις 5 Οκτωβρίου).

Το ενδιαφέρον λόγω της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί εστιάζεται στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον μεγαλύτερο σύλλογο, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επενδύσει πολλά.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς οι γιατροί είναι έντονα δυσαρεστημένοι από τα μνημονιακά μέτρα και η φιλελεύθερη παράταξη έχει διασπαστεί σε 4 ψηφοδέλτια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη εκτιμά ότι η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, δεν θα έχει αυτονομία, όπως συνέβαινε πάντα στις εκλογές στον ΙΣΑ και ελπίζει στη διεκδίκηση της προεδρίας.

Πρωταγωνιστής όμως των εκλογών αναμένεται να είναι η αποχή, γιατί χιλιάδες γιατροί λόγω οικονομικής κρίσης δεν είναι ταμειακώς εντάξει, οπότε δεν θα προσέλθουν στην ψηφοφορία.

Στις εκλογές του ΙΣΑ ψηφίζουν περίπου 18.900 γιατροί και οι παρατάξεις που παίρνουν μέρος είναι 14.

Στις αρχαιρεσίες κατεβαίνει παράταξη που υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή, γεγονός που προκάλεσε έντονες τριβές στους κόλπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Τον κυρίαρχο ρόλο στις εκλογές έχει η παράταξη ΔΗΚΙ – ΙΣΑ του νυν προέδρου Γιώργου Πατούλη, η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει το 50,7% των ψήφων.

Ρόλο κλειδί στα αποτέλεσματα των εκλογών θα διαδραματίσει η παράταξη ΝΙΚΙ – ΙΣΑ του Γιώργου Ελευθερίου, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει με τη ΔΗΚΙ.

Στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο κινούνται τα ψηφοδέλτια Θα πούμε την αλήθεια – Ιατρική Κίνηση Αλληλεγγύης και των νέων γιατρών (Νέα Ιατρική Προοπτική).

Στη Χρυσή Αυγή πρόσκειται το ψηφοδέλτιο "Γιατροί Ελληνισμού".

Πολύ ισχυρή εμφανίζεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ "Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών", με επικεφαλής τον Γιάννη Μπασκόζο, σε αντίθεση με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (Ιατροί Μπροστά),

Η ΔΗΜΑΡ κατεβαίνει στις εκλογές του ΙΣΑ με το ψηφοδέλτιο Ιατρική Συνεργασία και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το "Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή".

Οι Αθηναίου γιατροί ψηφίζουν σήμερα και αύριο (12 και 13 Οκτωβρίου) στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Οι κάλπες θα είναι ανοικτές έως τις 6.52 το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα έως τις 6.51 το βράδυ.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι απαραίτητες η ιατρική και η αστυνομική ταυτότητα.

Τα ψηφοδέλτια που θα πάρουν οι γιατροί θα είναι τα εξής:

Για το διοικητικό συμβούλιο (χρώμα λευκό), στο οποίο μπορούν να βάλουν έως 17 σταυρούς (σταυρό χρειάζεται και ο υποψήφιος πρόεδρος).

Για εκπροσώπους στον ΠΙΣ (χρώμα κίτρινο), στο οποίο μπορούν να βάλουν έως 30 σταυρούς (σταυρό χρειάζεται και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου).

Για το πειθαρχικό συμβούλιο (χρώμα κόκκινο), στο οποίο μπορούν να βάλουν έως 6 σταυρούς για τα τακτικά και μέχρι 6 για τα αναπληρωματικά μέλη (δεν χρειάζονται σταυρό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος).

Για την εξελεγκτική επιτροπή (χρώμα μπλε), μπορούν να βάλουν έως 3 σταυρούς για τα τακτικά και μέχρι 3 για τα αναπληρωματικά μέλη.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών του ΙΣΑ το 2011

Δείτε εδώ τις ψήφους των παρατάξειων στις εκλογές του ΙΣΑ το 2011

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΙΣΑ: Πόλωση, αποχή & ενδοσκόπηση για το δράμα της υγείας: Τι θα βγάλει η κάλπη;

Μπασκόζος: Μπροστά στις εκλογές του ΙΣΑ

Πατούλης για εκλογές ΙΣΑ: Όχι σε πειραματισμούς

Μ. Βλασταράκος στο onmed: Το υπ. Υγείας καλλιεργεί το φόβο για τους γιατρούς

Εκλογές ΙΣΑ 2014: Οι 14 συνδυασμοί, ανάμεσά τους και της ΧΑ