ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Η Ελλάδα δίνει τεχνογνωσία στην Γερμανία (!) - το ανακοινώνει ο Βορίδης στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ο οποίος θα συμμετάσχει στην σημερινή Σύνοδο υπουργών Υγείας με βασικό και κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση του ιού ΄Εμπολα και την ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών της ΕΕ.

Έμπολα: Η Ελλάδα δίνει τεχνογνωσία στην Γερμανία (!) - το ανακοινώνει ο Βορίδης στις Βρυξέλλες

Μάλιστα ένα καλό νέο για την χώρα μας, όπως τονίζει στο on Med ο κ. Μάκης Βορίδης, είναι ότι οι Γερμανοί (ναι, καλά διαβάσατε) ετοιμάζονται να πάρουν τεχνογνωσία και συμβουλές από την Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης και της ετοιμότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα εφάμιλλα με αυτά που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ένα από τα μέτρα αυτά, είναι και η απόφαση για έκδοση κάρτα εισόδου που θα διανέμεται σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Σε κάθε περίπτωση το να ακούγεται η Ελλάδα στην Ευρώπη και να δίνει τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκό κράτος και συγκεκριμένα στην Γερμανία, είναι πολύ σημαντικό, και αναμφισβήτητα η θέση αυτή, τοποθετεί την χώρα μας πολύ ψηλά σε θέματα δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 30 υγειονομικών οι οποίοι θα στηρίξουν το σύστημα και οι οποίοι θα μεταβούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων, για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.
Ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι οι 30 αυτοί άνθρωποι επαρκούν για να στηρίξουν στην φάση αυτή τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Επίσης στα πλαίσια πάντα της προετοιμασίας της χώρας μας, αύριο Παρασκευή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή της γενικής γραμματέως Δημόσιας υγείας κυρία Χριστίνας Παπανικολάου, εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ και φυσικά καθηγητών Λοιμωξιολογίας και Μικροβιολογίας. Επίσης μετά την άσκηση ετοιμότητας του ΕΚΑΒ, μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται και νέα άσκηση από το ΕΚΕΠΥ.

Τα δεδομένα με τον θανατηφόρο ιό Έμπολα αλλάζουν άρδην από ημέρα σε ημέρα και από ώρα σε ώρα. Ήδη αυτή την στιγμή υπάρχει ο πρώτος νεκρός στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC οι νεκροί ανέρχονται σε 4.500 και οι μολυσμένοι σε 8.397.

Εάν υπάρχει ένα θετικό νέο από την ιστορία αυτή, είναι όπως ανέφερε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης χθες στην ενημέρωση που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ότι «η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, γιατί εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα».

Μακάρι να έχουμε και άλλα τέτοια καλά νέα στην συνέχεια, αλλά προς το παρόν, αυτό που απαιτείται είναι υψηλή εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, αφού στην Ευρώπη, θα λέγαμε ότι μόλις τώρα ...αρχίζουμε!

Διαβάστε ακόμη:

Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωσε ο Μ. Βορίδης για τον Έμπολα

Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση ενός αποτελεσματικού εμβολίου

Έμπολα: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών

Κρεμαστινού στο on Med για Έμπολα: Όλο το βάρος πέφτει στους γιατρούς & νοσηλευτές