ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αμ. Φλέμιγκ: Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι για τον Έμπολα - προβληματισμός για ελλείψεις προσωπικού

Διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μόλυνσης ασθενών που νοσηλεύονται στο Αμαλία Φλέμινγκ από τον ιό Έμπολα, δίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λόγω της έκδηλης ανησυχίας που έχουν εισπράξει τόσο από τους περιοίκους στα Μελίσσια, όσο και από συγγενείς, φίλους και συνοδούς των ασθενών.

Αμ. Φλέμιγκ: Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι για τον Έμπολα - προβληματισμός για ελλείψεις προσωπικού

Το «Αμαλία Φλέμιγκ» επελέγη ως νοσοκομείο υποδοχής ασθενών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, αυτό πρακτικά σημαίνει πως ήδη εντοπισμένοι ασθενείς θα νοσηλευτούν σε καραντίνα για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι φορείς (ανώτερο όριο οι τρεις εβδομάδες). Αν τελικά κάποιος είναι φορέας του ιού θα μεταφερθεί για την νοσηλεία που απαιτείται σε άλλο νοσοκομείο. Συνεπώς οι «ύποπτοι» ασθενείς, θα έρθουν στο νοσοκομείο συνοδευόμενοι από το κατάλληλο προσωπικό, με εξοπλισμό και «μέσα» ώστε να είναι η μεταφορά απόλυτα ασφαλής για όλους.

Αναφορικά με την επιλογή του συγκεκριμένου νοσοκομείου, η επίσημη εκδοχή είναι ότι κατά το παρελθόν είχε προετοιμαστεί με επιτυχία για «ειδικές καταστάσεις» και υπήρχε ήδη καλή εμπειρία στην προετοιμασία αλλά και το κατάλληλο επιστημονικό (ιατρικό - νοσηλευτικό) και άλλο προσωπικό, οι εργαζόμενοι ωστόσο επισημαίνουν ότι κανένα άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν ήθελε ευθύνη, ενώ αποτέλεσε ευκαιρία για την περαιτέρω απαξίωσή του.

Οι εργαζόμενοι διευκρινίζουν ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, η ετοιμότητα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και η ασφάλεια της αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, καταθέτουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο και το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα άλλα περιστατικά όταν ενσκήψει πράγματι, ύποπτο κρούσμα Έμπολα.

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή, να γίνει άσκηση ετοιμότητας για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Στόχος της άσκησης είναι η αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας της χώρας και ο εντοπισμός ενδεχόμενων κενών ασφαλείας.

Αύριο Παρασκευή επίσης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου, εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ και φυσικά καθηγητών Λοιμωξιολογίας και Μικροβιολογίας. Ακόμη, μέχρι τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις των 30 υγειονομικών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στις πύλες εισόδου.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Η Ελλάδα δίνει τεχνογνωσία στην Γερμανία (!) - το ανακοινώνει ο Βορίδης στις Βρυξέλλες