ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Ναρκωτικά & καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καίριες προτεραιότητες

Σε ημερίδα για τα Ναρκωτικά  και την Βία κατά των γυναικών, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Αρκάδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας παραβρέθηκε η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου. 

Παπακώστα: Ναρκωτικά & καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καίριες προτεραιότητες

Κατά τον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός, συνεχάρη τον πρόεδρο της Ένωσης Αρκάδων, Γεώργιο Ζαραφέτα, για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης ημερίδας για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο. Όπως τόνισε η Υφυπουργός, οφείλουμε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στον νέο ηλικιακά πληθυσμό της χώρας, αφού, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων οι οποίοι, από τη σχολική ακόμα ηλικία, κάνουν χρήση μίας ή περισσοτέρων ουσιών τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ έχει μειωθεί η αντίληψη κινδύνου, για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως η κάνναβη.

Η Υφυπουργός, αναφερόμενη στις δράσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της μάστιγας των Ναρκωτικών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, κύρια αρμοδιότητα της οποίας είναι η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας δραστηριοποιείται σε τέσσερα επίπεδα δράσης: της πρόληψης, με ενημέρωση γονέων και παιδιών και με τη λειτουργία Κέντρων Πρόληψης, της μείωσης της βλάβης, κυρίως με προγράμματα άμεσης παρέμβασης και προσέγγισης των χρηστών, της θεραπείας, κυρίως μέσω των θεραπευτικών μονάδων αντιμετώπισης της εξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης, με τη λειτουργία κέντρων επανένταξης στην κοινωνία των απεξαρτημένων πλέον ατόμων.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Κατερίνα Παπακώστα, επεσήμανε πως ρόλο – κλειδί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων έχει η υιοθέτηση από μικρή ηλικία ενός υγιούς τρόπου ζωής, εμποτισμένου με καλές συνήθειες και η συνεχής αναζήτηση διεξόδων που θα απομακρύνουν τους νέους από την όποια μορφή εξάρτησης.

Εν συνεχεία, η Υφυπουργός, παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (ΕΛΙΣΟΦ) και η Β2 Νομαρχιακή Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Η Υφυπουργός, εστίασε την ομιλία της στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία αποτελεί ένα σύνηθες, αλλά ανομολόγητο, έγκλημα, με τη βία να μη στρέφεται μόνο εναντίον των γυναικών, αλλά και των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας και να αποτελεί φαινόμενο που διογκώνεται σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε πως και η ίδια ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής ''Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου'' έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με θέματα ενδοοικογενειακής βίας και ισότητας των φύλων, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επικαιροποίησης του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, του οποίου υπήρξε δημιουργός και εισηγήτρια το 2006.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για τροποποίηση των διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων, και επανέλαβε την πρότασή της για την ίδρυση ενός Οικογενειακού Δικαστηρίου, αποκλειστικά για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παραβίασης της αρχής της ισότητας των φύλων, πρόταση η οποία συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Καταλήγοντας, η Υφυπουργός επεσήμανε πως αποτελεί ανάγκη για τη χώρα να επικυρώσει Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η οποία αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό νομικό μέσο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από όλες τις μορφές βίας.