ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βιομηχανία... αποσπάσεων, με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ & το ΠΕΔΥ

Μπορεί οι ελλείψεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να είναι μεγάλες στην χώρα μας (τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ, το... μεγάλο παιδί της ΠΦΥ) και να φωνάζουν διαρκώς οι άνθρωποι του υγειονομικού χώρου, ωστόσο το ίδιο δραματικές φαίνεται ότι είναι και οι αποσπάσεις.

Βιομηχανία... αποσπάσεων, με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ & το ΠΕΔΥ

Μάλιστα, άνθρωποι του κλάδου κάνουν λόγο για πραγματική «βιομηχανία αποσπάσεων» με βίαιο τρόπο, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα να αναγκάζονται ξαφνικά να αφήσουν τον τόπο τους, τις οικογένειές τους και την εργασία τους και να φεύγουν για ακριτικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Β' Υγειονομική Περιφέρεια ξαναχτύπησε πάλι, στέλνοντας χαρτιά για απόσπαση δύο ιατρών από το Νοσοκομείο Νίκαιας στο Νοσοκομείο Λήμνου και ετοιμάζεται να κάνει αποσπάσεις και για άλλα νησιά. Πρόκειται για μία γιατρό αναισθησιολόγο -η οποία έφυγε ήδη- και έναν παθολόγο.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που συμβαίνει το απαράδεκτο αυτό γεγονός, τονίζουν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας ότι «είναι λόγια του αέρα η υπόσχεση του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των νησιών με διορισμό ιατρών και νοσηλευτών».

Η ΕΙΝΑΠ ζητά να σταματήσει τώρα αυτή η βιομηχανία αποσπάσεων «με το έτσι θέλω» και να γίνουν άμεσα διορισμοί μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχει ανάγκη. Εξάλλου, ένα από τα βασικά ζητήματα της χθεσινής απεργίας στο χώρο της Υγείας εν γένει ήταν και αυτό το αίτημα.

Οι δραματικές ελλείψεις στην υγεία -τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ- συζητήθηκαν ενδελεχώς και στη συνάντηση μακράς διαρκείας που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης με εκπροσώπους του ΠΙΣ την Τετάρτη. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε στον υπουργό πως οι ελλείψεις σήμερα στην Υγεία ανέρχονται σε 15.000 περίπου, αριθμός που αφορά σε 10.000 γιατρούς και 5.000 νοσηλευτές.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας στα αιτήματα του Π.Ι.Σ αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων -θέμα που καίει τον ιατρικό κόσμο- επεσήμανε τα εξής:

- Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο άμεσα αναμένεται από το Γενικό Λογιστήριο περιλαμβάνει:

αιτήματα του ιατρικού κόσμου όπως: Μονιμοποίηση της πενταετούς θητείας Επιμελητών Β', διάταξη για τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, χωρίς όμως να είναι ευθυγραμμισμένη με τις ολοκληρωμένες θέσεις των συλλογικών οργάνων των νοσοκομειακών ιατρών -αναζητώντας τη λύση εκείνη που η Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με την Οδηγία (2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003).

Περιλαμβάνεται επίσης η τροποποίηση του άρθρου 25, παράγραφος 2, του ΠΕΔΥ, ώστε η κατάταξη στο βαθμό του διευθυντή να γίνει με 20 χρόνια προϋπηρεσίας. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η θεσμοθέτηση του Ινστιτούτου Μελέτης και Ερευνών του Π.Ι.Σ, καθώς επίσης και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με επιμέρους αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

- Όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προχωρούν οι 467 περίπου από τις 800 εκκρεμούσες και πρέπει να αναζητηθεί μέσα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο τρόπος και η ικανοποίηση προσλήψεων, ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς των προσλήψεων του δημοσίου και των σχετικών αναλογιών περί προσλήψεων-αποχωρήσεων (πχ. 1 προς 10 ή 1 προς 5 κ.λπ.). Ο Υπουργός παραδεχτηκε την ανάγκη για ειδική σύσκεψη για τη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουμε τις εφικτές λύσεις κάλυψης των αναγκών και στελέχωσης.

- Απέκλεισε την επαναπρόσληψη των απολυμένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και τη διατήρηση της προηγούμενης εργασιακής σχέσης των ιατρών των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα υπάρχει μια σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δεν ήταν έτοιμος, ωστόσο, να απαντήσει για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αποχωρησάντων από το ΠΕΔΥ ιατρών. Για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ, το μόνο το οποίο προχωρά αυτή τη στιγμή είναι η προκήρυξη των 900 επικουρικών ιατρών. Όσον αφορά τον οικογενειακό ιατρό, υπάρχει πρόθεση για τον επόμενο χρόνο πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού με 1.000 άτομα (οι ανάγκες είναι τουλάχιστον 4.000).

Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνουν νέες συμβάσεις μέσα από τον ρόλο του Π.Ι.Σ και συζήτηση με τη θεσμοθετημένη επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να εκφράσει άποψη για την κοστολόγηση επισκέψεων και πράξεων και υπόλοιπων θέσεων του Π.Ι.Σ. Η μόνη διαβεβαίωση είναι το άνοιγμα των συμβάσεων προς όλους τους ιατρούς μέσα από την εφαρμογή βέβαια των κλειστών προϋπολογισμών.

Διαβάστε ακόμη:

24ωρη πανελλαδική απεργία στην υγεία με σύνθημα: «Ανατροπή και Κοινωνική εξέγερση»

Έκπληξη Βορίδη: 24 εκατ. ευρώ επιπλέον για τον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων

Ανοιχτές συμβάσεις με όλους τους γιατρούς & διάλογος για τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες