ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Την αύξηση εσόδων στην υγεία συζητά σήμερα η Tρόικα - 3 προτάσεις από την Κυβέρνηση

Την αύξηση των εσόδων στον τομέα της Υγείας εξετάζουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και πιθανόν του υπουργείου Υγείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την αύξηση εσόδων στην υγεία συζητά σήμερα η Tρόικα - 3 προτάσεις από την Κυβέρνηση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, θα γίνει μέσα από τρεις άξονες: την αύξηση των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας, την αναδιάρθρωση του ΕΟΦ και τις καλύτερες χρεώσεις νοσηλείας για τους αλλοδαπούς. Βεβαίως και είναι σοβαρά τα θέματα αυτά, σχολιάζουν παράγοντες της υγειονομικής αγοράς, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν το χώρο της Υγείας –όπως το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα φάρμακα– για τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η πρόθεσή της Τρόικας τουλάχιστον. Πάντως το θέμα του ΦΠΑ στα φάρμακα το επεξεργάζεται στη φάση αυτή το υπουργείο Οικονομικών και όπως δηλώνει στο onMed ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης αποτελεί ζήτημα φορολογικής πολιτικής.

Για τις Κλινικές Μελέτες έχει ξεκινήσει πράγματι μια τεράστια συζήτηση με αφορμή μάλιστα την υπουργική απόφαση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα και άμεσα οι Κλινικές Μελέτες και να παραμένουν σημαντικά έσοδα στη χώρα.

Χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου Clinical Research Conference 2014: «Κλινική έρευνα: Ώρα για δράση» που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Ethos Media S.A. σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business στο Divani Caravel, ο κ. Βορίδης παρουσίασε την υπουργική απόφαση, η οποία ρυθμίζει το νέο πλαίσιο διεξαγωγής των κλινικών μελετών. Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στο γύρο υπογραφών της Υπουργικής Απόφασης που έχει ξεκινήσει στα συναρμόδια Υπουργεία για τις κλινικές μελέτες και στην προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης που φάνηκε και από την ένταξή τους στο πλάνο, των σχεδόν 50 σελίδων, που έστειλε η ελληνική πλευρά στην Τρόικα. Μεταξύ των ζητημάτων που θα επιλύσει, ορισμένα θα αφορούν και στη διαδικασία έγκρισης των κλινικών μελετών σε επίπεδο νοσοκομείων. Στόχος των θεσμικών αλλαγών είναι η αύξηση των εσόδων από τις κλινικές μελέτες, από τα 80 εκατομμύρια φέτος στα 130 εκατ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και στο θέμα αυτό ερχόμαστε πολύ αργοπορημένοι και έχουμε χάσει εκτός από μεγάλες ευκαιρίες και σημαντικά έσοδα, με τα οποία θα μπορούσε να τονωθεί η οικονομία στα δύσκολα αυτά χρόνια της ύφεσης. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει ακόμη και 400 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια από τις Κλινικές Μελέτες.

Ο ΕΟΦ, συγκεκριμένα η αναδιάρθρωση και η στελέχωσή του, αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα που μπαίνει στο μικροσκόπιο των επικεφαλής της Τρόικας, καθώς εκτιμάται ότι στη φάση αυτή και με αφορμή τις Κλινικές μελέτες, ο Οργανισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Το γεγονός ότι λείπουν βασικά στελέχη δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων δικαιολογία για να μένουν πίσω κρίσιμα ζητήματα υγειονομικής πολιτικής που μπορούν να δώσουν έναυσμα στην κοιμώμενη οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Τέλος, ερώτημα αποτελεί για την κυβέρνηση ποιο είναι το πραγματικό κόστος νοσηλείας των αλλοδαπών. Το θέμα είχε απασχολήσει και παλαιότερα την κυβέρνηση και μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πριν τρία χρόνια είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις νοσηλείες αυτές.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να σκανάρει κυριολεκτικά τους αλλοδαπούς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, εκτιμώντας ότι πράγματι χάνει έσοδα. Όμως μεταξύ των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων πολιτών, η απόσταση είναι μία ανάσα. Ποιος μας λέει ότι τα μέτρα ή τα χαράτσια που ενδέχεται να επιβάλει στους αλλοδαπούς δεν θα έχουν μια συνέχεια και για τους Έλληνες ασθενείς,παρότι είναι φορολογούμενοι πολίτες στην πατρίδα τους;

Διαβάστε ακόμη:

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες - Η επένδυση πλεονέκτημα για τους ασθενείς & την οικονομία

Σπ. Φιλιώτης: Χάθηκαν ευκαιρίες με τις Κλινικές μελέτες - Σπουδαίο το απότυπωμά τους στην οικονομία