ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνέδριο ΕΣΔΥ: Υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία η προστασία του πληθυσμού

Η υγειονομική μεταρρύθμιση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πολιτική ασφάλισης υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, η νοσοκομειακή περίθαλψη, οι πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων στον υγειονομικό τομέα, αλλά και οι ανισότητες στην υγεία, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων από την Πέμπτη, στα πλαίσια του 10ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ με τίτλο: «Υγεία 2020: από τη Ρητορική στην Τεκμηρίωση για το Μέλλον του Υγειονομικού Τομέα».

Συνέδριο ΕΣΔΥ: Υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία η προστασία του πληθυσμού

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, ενώ κατά την επίσημη τελετή έναρξης, μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, την κεντρική ομιλία, με τίτλο «Looking forward for new perspectives in Health Policy and Health Reforms», εκφώνησε εκ μέρους του Καθηγητή Wim Van Lerberghe, Senior Advisor Health Systems in Greece, WHO/Europe, ο Dr. Silviu Domente, Health Systems Analyst, WHO/Europe.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη τη Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για το έργο που προσφέρει στην κοινωνία, αλλά και στην ιατρική κοινότητα. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, θέλω να τονίσω ότι ο χώρος της υγείας έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλο τομέα. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση από το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε ανθρωπιστική κρίση και υγειονομική φτώχεια· στο χώρο της υγείας δεν έχει γίνει κάτι θετικό. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα, όπου οι Έλληνες θα ελέγχουν τις δαπάνες και όχι οι ξένοι. Δεν χρειαζόμαστε μνημόνια, αλλά μια πολιτική μόνο για τον πολίτη».

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, τόνισε πως «οι δαπάνες έχουν πέσει κατακόρυφα, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί, το ΕΣΥ αργοπεθαίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να λειτουργήσει η ηλεκτρονική κάρτα ασθενή και μπει σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού».

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υποστήριξε την ανάγκη καλύτερης υγείας για τον πολίτη, τονίζοντας ότι ο άνεργος δεν θα πρέπει να είναι και ανασφάλιστος.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, δήλωσε στο χαιρετισμό του: «Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο, πρέπει όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το χώρο της υγείας να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις προς τους πολιτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να τις εφαρμόσουν. Παράλληλα, προτείνω να χρηματοδοτηθεί το επόμενο εξάμηνo ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και για το φάρμακο».

Ο Αντιπροέδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, με στόχο όχι το σήμερα αλλά το αύριο».

Η υγεία, το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό, αποτελεί σημαντικό επενδυτικό τομέα για την ανθρώπινη, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, τόνισε ο Dr. Silviu Domente στην κεντρική ομιλία της τελετής έναρξης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εστιασμένης στον άνθρωπο φροντίδας υγείας. Παραθέτοντας τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας υγείας, ο Dr. Domente σχολίασε τις προσδοκίες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας υγείας και της παροχής υπηρεσιών υγείας. Η προστασία της υγείας των πληθυσμών παγκοσμίως είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Dr. Domente.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέδριο ΕΣΔΥ: Οξύνονται οι ανισότητες στην Ελλάδα λόγω κρίσης