ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

New York Times: Ασθενείς σε απόγνωση & παράνομες νοσοκόμες στην Ελλάδα

Η Φωτεινή Κατσιγιάννη φοράει ένα λευκό καπέλο που εξέχει εμφανώς από το κεφάλι της. Είναι η προϊσταμένη του Ευαγγελισμού, του νοσοκομείου που θεωρείται η «ναυαρχίδα» της Αθήνας αλλά και όλου σχεδόν του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας.

New York Times: Ασθενείς σε απόγνωση & παράνομες νοσοκόμες στην Ελλάδα

Έτσι η ίδια, εξεπλάγην τον περασμένο μήνα, όταν ένας άνδρας την πλησίασε στο νοσοκομείο την ώρα που η κυρία Κατσιγιάννη βρισκόταν εκεί, και φρόντιζε τον σύζυγό της καθώς ήταν ασθενής. Ο άνδρας της πρόταξε το χέρι του με μία επαγγελματική κάρτα και κρύβοντας το πρόσωπό του, της πρότεινε να νοικιάσει μία αποκλειστική νοσοκόμα. Μου είπε, αναφέρει η κυρία Κατσιγιάννη, ότι «με 30 ευρώ θα μπορούσα να έχω ό,τι θέλω», αναφέρει, γελώντας ταυτόχρονα με την ιδέα ότι προτάθηκε στην προϊσταμένη να αγοράσει παράνομη νοσοκομειακή φροντίδα (πόσο ειρωνικό άραγε)!

Έτσι ξεκινά το άρθρο των New York Times, γύρω από την παράνομη δραστηριότητα των νοσοκόμων στην Ελλάδα, ένα άρθρο, το οποίο επιχειρεί να αναδείξει την παραοικονομία της χώρας, με αφορμή την πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών.

«Η Ελληνική λιτότητα γεννά την απάτη: Παίζοντας τον ρόλο της νοσοκόμας». Αυτό είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η ύφεση που έχει πλήξει την Ελλάδα, άφησε πολλούς ασθενείς χωρίς χρήματα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσλάβουν επαγγελματίες αποκλειστικές νοσοκόμες καταφεύγοντας σε «πιο οικονομικές υπηρεσίες». Να σημειωθεί, ότι η παράνομη αποκλειστική νοσοκόμα για 12 ώρες, κοστίζει λιγότερο από 53 ευρώ την στιγμή που η νομίμως εργαζόμενη αποκλειστική, στοιχίζει 62 ευρώ για έξι ώρες και 40 λεπτά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρώτοι έρχονται οι άνδρες στα νοσοκομεία κατά τις ώρες των επισκεπτηρίων, αφήνοντας επαγγελματικές κάρτες με φωτογραφίες των νοσηλευτών κάτω από τα μαξιλάρια αλλά και στους χώρους αναμονής, ενώ στη συνέχεια οι γυναίκες έρχονται τη νύχτα. Πρόκειται κυρίως για αλλοδαπές που προέρχονται από χώρες όπως η Γεωργία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ο Θάνος Μαρούκης, καθηγητής στο Bath της Βρετανίας, ο οποίος έχει μελετήσει το πρόβλημα αναφέρει ότι γραφεία προσωρινής απασχόλησης έχουν αναλάβει να ελέγχουν τον χώρο των νοσοκομείων. «Είναι απίστευτο τι συμβαίνει, αλλά είναι αλήθεια», τονίζει.

Και φυσικά οι νοσοκόμες είναι μόνο η αρχή. Σχεδόν τα πάντα μπορούν να ενοικιαστούν, αναφέρει το δημοσίευμα. «Έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τηλεοράσεις, με τα ασθενοφόρα, θα έλεγα ακόμα και με τα κλινοσκεπάσματα και τις καρέκλες» δήλωσε στους NYT ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Οι καρέκλες μεταφέρονται από αγνώστους που τις νοικιάζουν σε συγγενείς των ασθενών. Ή φέρνουν τηλεοράσεις.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Γρηγορόπουλος κάλεσε την αστυνομία γιατί ο Ευαγγελισμός λεηλατήθηκε. Αρκετές παράνομες νοσοκόμες συνελήφθησαν αλλά αυτό είναι ένα αρκετά σπάνιο γεγονός επειδή και η αστυνομία έχει τις δικές της ελλείψεις, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται στα όριά τους. Ένα τεράστιο κύμα από μετανάστες έχει εισρρεύσει στην χώρα από την δεκαετία του 1990 το οποίο αποτελεί μία δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού.

«Εξαιτίας της ύφεσης, τα τελευταία τρία χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες παράνομες νοσοκόμες», τονίζει ο κ. Γρηγορόπουλος. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα» προσθέτει και μοιάζει σαν να έχει αποδεχθεί την κατάσταση!

JP GREEKNURSES 2 articleLarge

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα δικαιολογητικά για τις αποκλειστικές νοσοκόμες

Νέες υποθέσεις με ανειδίκευτες νοσοκόμες στην Πάτρα

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Συνελλήφθησαν παράνομες νοσοκόμες

Με αυτές τις αντιμνημονιακές παρεμβάσεις θα προχωρήσει την Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ