ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι σχέσεις εργασίας τύπου voucher ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και όχι εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αναφερόμενο στους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις voucher και είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι. Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, δουλεύουν 38 νέοι συνάδελφοι με το πρόγραμμα voucher.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι σχέσεις εργασίας τύπου voucher ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Όπως αναφέρει αναλυτικά το Σωματείο:

«Πριν από αρκετούς μήνες προσελήφθησαν σε όλη την Ελλάδα πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι ωφελούμενους του ΕΣΠΑ (!) τους λένε– για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Με το προκάλυμμα της 'εκπαίδευσής' τους, εργάζονται σε συνθήκες βαθιάς εκμετάλλευσης από το καλοκαίρι και είναι ακόμη απλήρωτοι.

Οι συνάδελφοι αυτοί προσλαμβάνονται μέσω υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης και η αμοιβή τους προέρχεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κι αν κάποιος διακόψει πριν το τέλος του προγράμματος χάνει όλα τα δεδουλευμένα του (!). Είναι ανασφάλιστοι, χωρίς υγειονομική κάλυψη, παρά μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Αφού πρώτα εκπαιδευτούν σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για δύο μήνες και αφού κληθούν να προπληρώσουν 1.800€ ως 'φόρο θεωρίας' και 'φόρο άσκησης', τοποθετούνται στα νοσοκομεία για 7ωρη 5νθήμερη απασχόληση (8πμ-3μμ) με δικαίωμα απουσίας ελάχιστες μέρες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (10% των ωρών απασχόλησης). Ο χρόνος υπηρεσίας δεν αναγνωρίζεται, ούτε μοριοδοτείται ως προϋπηρεσία ή εμπειρία στο δημόσιο και μετά την απόλυσή τους δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Αυτές οι 'ειδυλλιακές' συνθήκες είναι προγραμματισμένες από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη νέα γενιά.

Δεν έφταναν όλα αυτά τα 'προνόμια'. Οι συνάδελφοι αυτοί που δεν εκπαιδεύονται αλλά εργάζονται στο πλάι μας αγόγγυστα κάθε μέρα αναλαμβάνοντας πλήρεις ευθύνες (λόγω της τεράστιας έλλειψης μόνιμου προσωπικού) ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Παρά τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και το τρεχαλητό από υπηρεσία σε υπηρεσία, δεν πληρώθηκαν. Σε πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο όπου έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο της νέας πολιτικής ηγεσίας, τους ζητήθηκε η 'ανοχή' τους 'επειδή μόλις ανέλαβαν'.... Ακόμα περιμένουν.

Στον Ευαγγελισμό, δουλεύουν 38 νέοι συνάδελφοι με το πρόγραμμα voucher (22 νοσηλευτές, 10 διοικητικοί και 6 παρασκευαστές). Η σύμβασή τους τελειώνει Μάρτη και Απρίλη και, όπως είναι ευνόητο, ξανανοίγουν τεράστια κενά στα ήδη πολλά που υπάρχουν».

Το σωματείο του Ευαγγελισμού, απαιτεί:

- Την πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και όχι εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ αναφέρει ακόμη, ότι

- Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων voucher και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ήδη καλέσαμε τη διοίκηση του Ευαγγελισμού να απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας, τονίζοντας τις ανάγκες σε προσωπικό που καλύπτουν και να απαιτήσει την άμεση πληρωμή τους. Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα τους, αλλά και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλίας Σιώρας: Η νέα εγκύκλιος για τους ειδικευόμενους δεν απαντά στο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών

Γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη εντός του ΕΣΥ σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

New York Times: Ασθενείς σε απόγνωση & παράνομες νοσοκόμες στην Ελλάδα