ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η διαφθορά & η φοροδιαφυγή θα χτυπηθούν ανεξάρτητα από το Eurogroup

Η μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και, όπως όλα δείχνουν, θα φθάσει μέχρι τέλους με σκοπό να κερδηθεί για το καλό των πολιτών αλλά και για το καλό της... υστεροφημίας της. 

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η διαφθορά & η φοροδιαφυγή θα χτυπηθούν ανεξάρτητα από το Eurogroup

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το σύνθημα αυτό κυριαρχεί σε όλα τα υπουργεία, ανεξάρτητα από τη μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή της Ελλάδας που είναι η δημοσιονομική και το Eurogroup της Παρασκευής, από το οποίο θα κριθεί η επόμενη ημέρα της χώρας αλλά και τελικά όλης της Ευρώπης.

Η ταχύτερη καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής ήταν το αντικείμενο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπό την ανωτάτη εισαγγελικό λειτουργό Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των δικογραφιών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί και να καταστεί πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνάντηση που είχε προχθές με τους εκπροσώπους του ΙΣΑ, δήλωσε στους γιατρούς ότι θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο στο χώρο της Υγείας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς να προβεί σε ενέργειες αιφνιδιασμού. Κάλεσε δε τους φορείς του ιατρικού κόσμου να συνδράμουν στην προσπάθεια ενοποίησης των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και νέου «taxis» στο χώρο της Υγείας. Και όταν κάποιος ακούει για taxis, τότε αντιλαμβάνεται ότι κάτι μαγειρεύεται προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Είναι γεγονός πάντως, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη διασύνδεσης όλων των πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο να χτυπηθεί στην ρίζα του το κακό της φοροδιαφυγής από όπου κι αν προέρχεται.

Στο πλαίσιο του ελέγχου κατά της διαφθοράς, να θυμίσουμε ότι ο κ. Παν. Κουρουμπλής, έδωσε εντολή πριν δύο ημέρες να ελεγχθούν πέντε Δομές Ψυχικής Υγείας στην Λάρισα. Να διευκρινισθεί ότι ο έλεγχος θα ασκηθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας και εάν υπάρξει επιπλέον λόγος ο έλεγχος να επεκταθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, τότε το έργο αυτό θα αναλάβει το ΣΕΥΥΠ, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Σώματος κ. Σταύρος Ευαγγελάτος.

Αναφορικά με τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει σε τέσσερις Οργανισμούς της Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, ΕΚΕΠΥ και ΕΟΜ), στις αρχές Φεβρουαρίου, τα πρώτα πορίσματα από τον διαχειριστικό έλεγχο, αναμένεται να έρθουν στο φως σε δύο μήνες περίπου. Τέτοιου τύπου διαχειριστικοί έλεγχοι, οι οποίοι αφορούν βάθος τριετίας, αναφέρει στο ONMED ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, δεν είναι εύκολο να γίνουν, είναι πολύπλοκοι και απαιτούν εξειδικευμένη δουλειά και σοβαρό έργο αξιολόγησης. Απαιτούν εκατοντάδες εργατοώρες και λεπτομερή δουλειά και φυσικά ένα προσωπικό πολύ εξειδικευμένο και στοχευμένο. Ευτυχώς που στην φάση αυτή το ΣΕΥΥΠ ενισχύθηκε με σχεδόν 70 άτομα, σημειώνει ο ισχυρός άνδρας του Σώματος.

Αλλά και η Επιτροπή για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, με διασύνδεση ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει συσταθεί με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσια Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, έχει στόχο τη λογική αυτή. Πρόκειται για μια διασύνδεση, όπως αναφέρει στο ONMED ο κ. Μπασκόζος, μεταξύ της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, με διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ αλλά και με παράλληλη διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων (ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ) για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών, με την ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΕΚΕΠΥ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΜ και άλλες 70 υποθέσεις διαφθοράς στην Υγεία

Παν. Κουρουμπλής: Εντολή στο ΑΣΕΠ για πρόσληψη 1.000 γιατρών & επικουρικών

Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν και την τύχη των νομοσχεδίων του υπουργείου Υγείας;

Με επικεφαλής τον Γ. Μπασκόζο η Επιτροπή για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, με διασύνδεση ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ