ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πέρα από τα όριά τους οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ - σωματική και οικονομική η εξουθένωση

Για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης, η οποία έχει εξουθενώσει το προσωπικό, κάνει λόγο για ακόμη μία φορά το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, καλώντας τους εργαζομένους στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας και στην Συνέντευξη Τύπου στα Επείγοντα τη Δευτέρα 6 Απρίλη, 8-10πμ.

Πέρα από τα όριά τους οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ - σωματική και οικονομική η εξουθένωση

Αναφέρει αναλυτικά το Σωματείο:

Η συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας μας έχουν οδηγήσει σε εξουθένωση. Τα χρωστούμενα ρεπό στο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 16.000 (πέρα από τις χρωστούμενες κανονικές άδειες παρελθόντων ετών) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των υγειονομικών, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών.

- Ο όγκος δουλειάς αυξάνεται κατακόρυφα: ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι εισαγωγές ασθενών το 2014 έφθασαν τις 55.000 από 50.000 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι εισαγωγές μόνο κατά την γενική εφημερία τον μήνα Φλεβάρη του 2015 ήταν 1.400 ενώ πέρυσι ήταν 1.200. Εξακολουθούν να προσέρχονται χιλιάδες ασθενείς στη γενική εφημερία, αλλά και στις άλλες μέρες, ενώ οι ασθενείς που έρχονται χωρίς ραντεβού - επειδή δεν βρίσκουν έξω δομές Π.Φ.Υ. - πολλαπλασιάζονται χωρίς φυσικά, να καταγράφονται πουθενά. Η απαράδεκτη κατάσταση με τα ράντζα στην Ψυχιατρική - αλλά και στις άλλες κλινικές παθολογικές και χειρουργικές - όλο και επιδεινώνεται (δεν υπάρχει εφημερία που να έχουμε την επομένη λιγότερο από 100 ράντζα).

- Το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αναστολής των προσλήψεων εδώ και χρόνια (ας πάρουμε επίσης υπόψη ότι βάσει των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίων, χάθηκαν εν μία νυκτί χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις) και των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονται, με συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία ιδιαίτερα, των ειδικευόμενων και του νοσηλευτικού προσωπικού, να μην ξέρει τι θα πει πενθήμερο.

Επιπλέον, σε λίγες μέρες λήγει και η θητεία των 40 εργαζομένων με voucher (που σημειωτέον παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες) και δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για την επαναπρόσληψή τους, ούτε για την αντικατάστασή τους. Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο είναι αυτές που είχαν προβλεφτεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση (για πολλές μάλιστα από αυτές έχουν χαθεί οι πιστώσεις) και πάντως, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες του Ευαγγελισμού (και όλων των δομών υγείας).

Υπάρχει απλήρωτη εργασία για μήνες σε όλο το προσωπικό (εφημερίες, νυκτερινά, αργίες). Δεν είναι απλά θέμα «γραφειοκρατίας», πρόκειται για απληρωσιά λόγω της υποχρηματοδότησης στην υγεία που συνεχίζεται αμείωτη. Πιο συγκεκριμένα, σε μεγάλο αριθμό γιατρών τα χρωστούμενα από το 2014 ξεπερνούν μέχρι και τον Φλεβάρη τις 3.000€ κατ΄άτομο. Οι υπερωρίες-ψίχουλα του μη ιατρικού προσωπικού έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβρη του 2014, ενώ για το 2015 η μηνιαία αποζημίωση για υπερωρίες, νυκτερινά, αργίες μειώνεται από τις 195.000€ στις 155.000€. Τονίζουμε ότι η νυκτερινή αποζημίωση της νοσηλεύτριας είναι 1€ την ώρα, ενώ του ειδικευόμενου γιατρού η αποζημίωση είναι 2,50€ την ώρα.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένος κατά 14% (από 82 εκ. ευρώ πέρυσι στα 72 εκ. ευρώ φέτος) και δεν προβλέπεται καμία αύξηση. Τα λεγόμενα αποθεματικά των νοσοκομείων ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα. Κανένα κομμάτι του προϋπολογισμού και των αποθεματικών όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό. Ούτε για να πληρωθούν οι ...δανειστές, ούτε για να αντικαταστήσει τις υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές προσωπικού. Αυτές οι απόψεις οδηγούν κατ'ουσίαν σε εφαρμογή της πολιτικής που θέλει το νοσοκομείο να λειτουργεί ως «αυτοτελής επιχειρηματική μονάδα» και ανάλογα με τα έσοδα (βιωσιμότητα) να προσλαμβάνει και να πληρώνει το προσωπικό.

Μας ανακοινώθηκε ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων χειρουργείων χωρίς βέβαια ούτε υπόσχεση για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Απαιτούμε την πλήρη λειτουργία τους με όρους δημόσιας-δωρεάν κι υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Αυτοί που θα πάρουν αποφάσεις για έναρξη χωρίς πρόσληψη προσωπικού, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τον επισφαλή ασφαλή τρόπο λειτουργίας και για τους ασθενείς και για το προσωπικό.

Έχουμε τελευταία πολλά κρούσματα αυταρχισμού και προσπάθεια τρομοκράτησης και πειθαναγκασμού των συναδέλφων από Διευθύνσεις και Διοίκηση. Αυτά αφορούν τόσο την περικοπή δικαιωμάτων όπως οι άδειες και τα ρεπό όσο και σε μια βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων (κλήσεις σε απολογία, ΕΔΕ κ.λπ.) για ζητήματα που καθόλου δεν σχετίζονται με πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι ασθενείς εξακολουθούν να πληρώνουν και εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ και το 5ευρο και μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ για να καλυφθεί πλήρως η ανάγκη νοσηλείας των ανασφάλιστων πρέπει το Νοσοκομείο να επιχορηγηθεί άμεσα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σημειώνουμε ότι το μέσο κόστος νοσηλείας για κάθε ανασφάλιστο είναι περίπου 2.000€ και δυστυχώς, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, θα πραγματοποιήσει νέα Γενική Συνέλευση (αμέσως μετά το Πάσχα), ενώ όπως τονίζει, η επίσχεση εργασίας για τα απλήρωτα δεδουλευμένα, είναι ένα ισχυρό όπλο και καλεί τους συναδέλφους να το αξιοποιήσουν μαζικά.