ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσ. Σαντορίνης: Εντός του καλοκαιριού πιθανόν η λειτουργία του - προσωπικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Εντός του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει το νοσοκομείο Σαντορίνης, ένα νοσηλευτήριο το οποίο μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά όχι μόνο τον ντόπιο πληθυσμό (15.000 κάτοικοι) αλλά κυρίως τους τουρίστες, οι οποίοι συρρέουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες (εκτιμάται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί 2 εκατ. τουρίστες).

Νοσ. Σαντορίνης: Εντός του καλοκαιριού πιθανόν η λειτουργία του - προσωπικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για ένα όραμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ένα προσωπικό στοίχημα του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα να λειτουργήσει άμεσα το νοσηλευτήριο και να το μεταμορφώσει από ένα καλοβαλμένο «σκιάχτρο» σε έναν ζωντανό και ζωτικό χώρο δημόσιας υγείας που θα καλύπτει υποδειγματικά τις ανάγκες του πληθυσμού, λειτουργώντας υποστηρικτικά προς το Κέντρο Υγείας του νησιού, το οποίο βρίσκεται στα όριά του.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς το νοσοκομείο Σαντορίνης καίτοι σύγχρονο και σχεδόν πλήρως εξοπλισμένο -σημειωτέον κόστισε περί τα 14 εκατ. ευρώ- παραμένει ερμητικά κλειστό, ζημιώνοντας τα μέγιστα τόσο τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία όσο και τους ίδιους του πολίτες. Επιπλέον, σε περίπτωση που καθυστερήσει λίγο ακόμη η λειτουργία του, τότε, θα είναι πραγματικά τραγικό για όλους, καθώς ο σύγχρονος εξοπλισμός θα είναι σχεδόν άχρηστος και ένα αληθινό αλλά κυρίως αναγκαίο «κόσμημα» δεν θα έχει πλέον καμία αξία.

Ήδη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε αναβρασμό συσκέψεων τόσο με υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και με την ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας), προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το νοσηλευτήριο.

Φυσικά, η πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπου εκτιμάται ότι θα χρειασθούν, σε πρώτη φάση, περί τους 50. Για το λόγο αυτό, άλλαξε και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΜΥ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις με ευέλικτο τρόπο και να δουλέψει γρήγορα και αποτελεσματικά. Στόχος μας, αναφέρει στο ONMED ο κ. Μπασκόζος, είναι το νοσοκομείο να δουλέψει με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα και όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως επιθυμούσαν οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, να μπορέσει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς και να αποσυμφορήσει παράλληλα το Κέντρο Υγείας.

Για την ιστορία, να πούμε ότι το νοσοκομείο έχει τελειώσει από το 2011. Η εκκλησία το παραχώρησε στην ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας), η οποία δημιουργήθηκε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ΑΕΜΥ ελέγχει επίσης την πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και το Κέντρο Υγείας Κερατέας-Κ. Πρίφτης. Το νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει περίπου 50 κλίνες και ΜΕΘ.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ονειρευόταν το νοσοκομείο Σαντορίνης να αποτελέσει εφαλτήριο για τον ιατρικό τουρισμό της χώρας.

Εν τω μεταξύ, χθες αντιπροσωπεία της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Θήρας επισκέφτηκε το Δήμαρχο Θήρας και τον ενημέρωσε σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα για την άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, μέλη της ΟΜ Θήρας και οι 3 βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος πραγματοποίησαν αναγνωριστική συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις αρχές Μάρτη. Ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Μπασκόζος εξέφρασαν την πολιτική βούληση να λειτουργήσει το νοσοκομείο Θήρας το συντομότερο δυνατό.

H Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας στηρίζει-πρωτοστατεί και συμμετέχει ενεργά ώστε να γίνει πράξη το αίτημα του θηραϊκού λαού στο δικαίωμα πρόσβασης όλων σε δημόσια δωρεάν υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Άδωνις «αρνείται» να στελεχώσει το νοσοκομείο Σαντορίνης

Τρία χρόνια παραμένει κλειστό το νοσοκομείο στη Σαντορίνη

Σίριαλ η λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας