ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανδρέας Ξανθός: Ζήτημα δημοκρατίας & για την Ευρώπη η στήριξη των ανασφάλιστων

Την ντροπιαστική κατάσταση της χώρας μας που είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων, η οποία πρέπει να αλλάξει χωρίς να επιβαρυνθεί το δημοσιονομικό, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο συνέδριο για την υγεία "Shaping the Future of Healthcare in Greece - Healthcare Reforms: Greater Challenges Ahead" που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 29 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Ανδρέας Ξανθός: Ζήτημα δημοκρατίας & για την Ευρώπη η στήριξη των ανασφάλιστων

Για το λόγο αυτό, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε την νέα υπουργική απόφαση που ετοιμάζει προκειμένου να καλύψει τους ανασφάλιστους. Πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας το θέμα αντιμετώπισης των ανασφάλιστων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να το αντιληφθούν οι λαοί της Ευρώπης.

Για την εικόνα στην υγεία, συνέχισε, δεν χρειάζονται περιγραφές, καθώς προτεραιότητα είναι να στηριχθεί η δημόσια περίθαλψη και αυτή αποτελεί η δική μας πολιτική μεροληψία.

Ο κ. Ξανθός μάλιστα αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες και ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να τις καλύψει. Αυτό επιδιώκουμε και με τους παρόχους και την φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε.

Η μεγάλη πληγή στο σύστημα συνέχισε, είναι οι ελλείψεις προσωπικού, η οργάνωση και λειτουργία των νοσοκομείων, η πρόσβαση στα επείγοντα, οι ΜΕΘ, αποθεραπεία και αποκατάσταση. Η παρέμβαση που εκκρεμεί είναι η ΠΦΥ την οποία ο κ. Ξανθός, χαρακτήρισε την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

Στην φιλοσοφία της αναπροσαρμογής και επανασχεδιασμού του συστήματος υγείας, είναι και οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία της γειτονιάς, την ολιστική φροντίδα αρρώστου και όχι διακίνησής του, το σύστημα από την πρόληψη μέχρι τον προσυμπτωματτικό έλεγχο. Την μεταρρύθμιση αυτή, θα την προχωρήσουμε στηριζόμενοι στις πιο έντιμες υγιείς και αποδοτικές δυνάμεις που έχει το σύστημα, με εμπειρία και γνώση και ανιδιοτέλεια, υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε ακόμη στην αλλαγή του διοικητικού μοντέλου, στο σύστημα με πιο ανοιχτή εκπροσώπηση των ασθενών και με κουλτούρα δημοκρατικού προγραμματισμού για να πείσουμε την κοινωνία ότι οι πόροι καλύπτονται με συνέπεια.

Δεν έχουμε τον χρόνο για κομματοκρατία και πελατειακές σχέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ κρίσιμη μάχη για την ηθική αξιοπιστία του συστήματος, ενώ στηλίτευσε την δραματική κατάσταση της υγείας σήμερα λέγοντας, ότι με 4,5% ή 5% του ΑΕΠ δημόσιες δαπάνες δεν μπορεί να υπάρχει αποδοτικότητα σε μία χώρα που θέλει να λέγεται Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη εδραίωσης ενός συστήματος φορολογικής εμπιστοσύνης όπου δεν θα υπάρχει ασυλία στον πλούτο και οι άνθρωποι θα συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Επανέλαβε τέλος, ότι αυτόν τον καιρό εντείνεται μία πίεση που οδηγεί σε δημοσιονομική ασφυξία που θα πρέπει να ξεπεράσουμε, όπως και την αβεβαιότητα και να δράσουμε και να παρέμβουμε δυναμικά, ώστε να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Να αποκτήσουμε την ωριμότητα ως κοινωνία να βρούμε βιώσιμους τρόπους για το πολύτιμο αγαθό που λέγεται δημόσια υγεία.