ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κουρουμπλής: Πλαφόν στην συνταγογράφηση των γιατρών - δεν υπάρχει θέμα αύξησης ΦΠΑ στα φάρμακα

Νέα όρια στην συνταγογράφηση των γιατρών, τα οποία ενδεχομένως να είναι μειωμένα σε κάποιες ειδικότητες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής την Πέμπτη, με στόχο να χτυπηθεί στην ρίζα της η υπερβολή και η υπερσυνταγογράφηση.

Κουρουμπλής: Πλαφόν στην συνταγογράφηση των γιατρών - δεν υπάρχει θέμα αύξησης ΦΠΑ στα φάρμακα

Κομβικό ρόλο στην δράση αυτή, θα έχει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) αλλά και ο ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα παρακολουθύν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει με την συνταγογράφηση. Η ΗΔΙΚΑ μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλο το σύστημα, καθώς περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την απάτη, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Να σημειωθεί, ότι με το μέτρο δεν επηρεάζονται οι ασθενείς, απλά ελέγχονται οι γιατροί. Γενικότερα στο υπουργείο Υγείας, όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει ένας οργασμός προκειμένου να οργανωθούν τα πληροφορικά συστήματα.

Αναφορικά με την πρόταση των θεσμών που πρότειναν χθες αύξηση 11% από 6,5% στον συντελεστή του ΦΠΑ στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ , σημειώνοντας, ότι «οι εταίροι μπορούν να ζητούν ό,τι εκτιμούν, ωστόσο για την κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

Τα «χαρτιά» της για την φαρμακευτική πολιτική ανοίγει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας