ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρή καταγγελία για εργολάβους καθαριότητας - Αιμορραγία στο ΕΣΥ & απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Στο στόχαστρο βάζουν τους εργολάβους καθαριότητας στο ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλοντας πως η κατάσταση αυτή λαμβάνει πλέον μορφή επιδημίας.

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρή καταγγελία για εργολάβους καθαριότητας - Αιμορραγία στο ΕΣΥ & απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), η διοίκηση του νοσοκομείου Κέρκυρας ανέθεσε απευθείας σε εργολάβο την καθαριότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος για 11 μέρες, έναντι 24.600 ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα, επικαλείται σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζοντας πως έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να εκδιώξουν τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, οι οποίοι ανέλαβαν το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Αναφέρει ειδικότερα:

«Συνεχίζουν να απομυζούν τους εξανεμισμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, βγάζοντας τεράστια κέρδη αφού προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους που απασχολούν», αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργολάβοι δίνουν στο προσωπικό τους μισθούς πολύ κάτω των προβλεπόμενων από τους υφιστάμενους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, προσφέροντας και ανασφάλιστη ή μαύρη εργασία.

"Οι εργολάβοι έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν (σχεδόν το 25% του συνόλου των εργαζομένων των νοσοκομείων) πάνω από πέντε μήνες, επικαλούμενοι τα οφειλόμενα από τα νοσοκομεία, αν και έπρεπε να εξοφλούν από ιδία κεφάλαια", επισημαίνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει η αιμορραγία του δημόσιου χρήματος και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

Νοσοκομείο Χίου: Να μπει τέλος στην ιατρική απομόνωση - πεθαίνουν αβοήθητοι οι κάτοικοι