ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταναστευτικό: Τα κονδύλια της ΕΕ, η θέση του νέου υπ. Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ερχομός του Επιτρόπου Αβραμόπουλου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την περίοδο αυτή, προτεραιότητα της κυβέρνησης (έστω και υπηρεσιακής) και των αρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται με το θέμα. 

Μεταναστευτικό: Τα κονδύλια της ΕΕ, η θέση του νέου υπ. Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ερχομός του Επιτρόπου Αβραμόπουλου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το θέμα ωστόσο δεν αποτελεί κορυφαίο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, ενώ ας σημειώσουμε, ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει το πόσο των 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου κέντρου υποδοχής το οποίο θα φιλοξενήσει πρόσφυγες σε μεγάλες σκηνές. Ειδικότερα, η Γαλλία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν καταυλισμό αυτόν τον χειμώνα όπου θα φιλοξενούνται έως και 1500 μετανάστες στο λιμάνι Καλαί στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου διαμένουν αυτήν την περίοδο οι διπλάσιοι σε σκηνές με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στη Βρετανία.

Το μεταναστευτικό ζήτημα για την χώρα μας είναι τεράστιο και αποτελεί πληγή, η οποία πρέπει να επουλωθεί άμεσα και ταυτόχρονα να βρεθεί λύση όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η οποία δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ίσως και να κινδυνεύει.

Ακόμη και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ασχολήθηκε ενδελεχώς με το ζήτημα των προσφύγων, γεγονός που σηματοδοτεί την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο τόσο σοβαρό αυτό οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό θέμα.

Σε συνομιλία που είχε με το on Med ο απερχόμενος υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πριν μερικές ημέρες (και πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας) είχε τονίσει ότι θα ζητούσε από την ΕΕ 13 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ζήτημα, και προκειμένου να στηριχθούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο Αιγαίο, δηλαδή στην αιχμή του δόρατος των προσφύγων.

Τελικά από ότι φαίνεται, τα 13 εκατ. ευρώ, πολύ πιθανόν να γίνουν 15 εκατ. ευρώ για όλο το 2015 και για τους 170.000 συνολικά μετανάστες οι οποίοι εκτιμάται ότι θα περάσουν την χρονιά αυτή από την Ελλάδα. Αυτό επεσήμανε στο onMed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ομότιμος καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Κω, προκειμένου να παραδώσει μία κινητή μονάδα του Κέντρου.

Πρόκειται για μία εξαιρετική μονάδα, σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος, η καλύτερη ουσιαστικά που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ, και αυτό που κάνουμε τώρα, είναι σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να εντοπίσουμε τον κατάλληλο χώρο στο νησί, για να την τοποθετήσουμε. Οι συνθήκες ωστόσο στην Κω είναι άθλιες για τους μετανάστες, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι θα ήταν ιδανικό, να δημιουργηθεί ένας χώρος όπως είναι ο Ελαιώνας, διότι οι σημερινές συνθήκες, θυμίζουν κατά πολύ την δραματική κατάσταση που κυριαρχούσε στο Πεδίο του ΄Αρεως.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιαννόπουλος θα βρεθεί και πάλι στην Κω την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να υποδεχθεί τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος μαζί με άλλους Κοινοτικούς αξιωματούχους, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μας θυμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσό των 450 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό συνολικά και για τα αρμόδια υπουργεία, για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο θα έπρεπε να έχει λάβει ήδη εδώ και καιρό.

Διαβάστε ακόμη:

Το μεταναστευτικό, στην κορυφή της ατζέντας του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας

Κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω από την Δευτέρα με επικεφαλής τον καθ. Αθαν. Γιαννόπουλο