ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Συντονιστικό Όργανο για τους ιατρικούς ελέγχους, ΕΣΔΥ & Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε κορυφαίο ρόλο

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνουν το κομβικής σημασίας στοιχείο της εκπαίδευσης υγειονομικού προσωπικού και ένστολων που θα αφορά στους πρόσφυγες, δράση η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόσφυγες: Συντονιστικό Όργανο για τους ιατρικούς ελέγχους, ΕΣΔΥ & Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε κορυφαίο ρόλο

Την ίδια ώρα, δημιουργείται άμεσα ένα συντονιστικό όργανο με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτάχυνση των απαραίτητων ιατρικών ελέγχων και ξεκινά η οργάνωση των ιατρείων σε ημερήσια βάση στα προαναχωρησιακά κέντρα της Αμυγδαλέζας και του Ταύρου.

Τα παραπάνω αποφασίσθηκαν σε σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και της Ομάδας Συντονισμού και Εποπτείας των δράσεων που αφορούν στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Στην σύσκεψη προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του ζητήματος το οποίο βρίσκεται στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας .

Από την πλευρά της Ομάδας Συντονισμού συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Αθανάσιος Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και συνεργάτες του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στα κέντρα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών όσο και στα προαναχωρησιακά κέντρα, έγινε καταγραφή των αναγκών και προγραμματισμός των άμεσων προτεραιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα:

- Συμφωνήθηκε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτάχυνση των απαραίτητων ιατρικών ελέγχων.

- Αναγνωρίσθηκε από όλες τις πλευρές η περίπτωση καλής πρακτικής στο Κέντρο Φιλοξενίας το οποίο λειτουργεί στον Ελαιώνα καθώς και η ανάγκη δημιουργίας ανάλογων δομών.

- Ο μύθος περί «υγειονομικής βόμβας» έχει πλήρως καταρριφθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ζητήματα που άπτονται των συνθηκών διαμονής και τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν στις περιπτώσεις όπου δεν έχει συσταθεί ακόμα η δημιουργία υποδομών και χώρων στέγασης. Τα ζητήματα αυτά αναφέρονται σε διαχείριση αποβλήτων, χημικές τουαλέτες, σκίαση, ύδρευση, κανόνες και είδη ατομικής υγιεινής. Είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν τίθεται πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι απαραίτητη η δημιουργία συντονιστικού οργάνου.

- Επισημάνθηκε η ουσιαστική συμβολή των αυτοοργανωμένων ομάδων και δικτύων αλληλεγγύης σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας τους με την πολιτεία.

- Η ΕΣΔΥ σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνουν το κομβικής σημασίας στοιχείο της εκπαίδευσης υγειονομικού προσωπικού και ένστολων στα πλαίσια του Equi Health, το οποίο θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα (7 και 8/9/2015).

- Αναφέρθηκε η οργάνωση των ιατρείων σε ημερήσια βάση στα προαναχωρησιακά κέντρα της Αμυγδαλέζας και του Ταύρου, τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω με παροχή οδοντιατρικής φροντίδας ενώ παράλληλα εξετάζεται η τοποθέτηση ψυχιάτρου και στην Αμυγδαλέζα (στο ΠΚΚ Ταύρου έχει τοποθετηθεί ήδη από τον Μάιο).

Διαβάστε ακόμη:

Μεταναστευτικό: Τα κονδύλια της ΕΕ, η θέση του νέου υπ. Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ερχομός του Επιτρόπου Αβραμόπουλου