ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πυρκαγιά στο Δαφνί: Όταν νοσεί η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση...

Αναμενόμενη ήταν η τραγωδία της Παρασκευής στο Δαφνί (όπου τρεις ασθενείς απανθρακώθηκαν), όπως αναφέρουν τώρα νοσηλευτές, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των Εργαζομένων κ Νίκος Παναγούλης.

Πυρκαγιά στο Δαφνί: Όταν νοσεί η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση...

Μόλις 4 μήνες μετά το άλλο δραματικό επεισόδιο στο Ψυχιατρείο, όπου ασθενής σκότωσε άλλον μεγαλύτερό του, τα προβλήματα στο Δαφνί φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος και μαζί με αυτά και τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η οποία όπως όλα δείχνουν, παραπαίει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, ο δράστης που έβαλε φωτιά με αναπτήρα, είναι 35χρονος με επιληπτική ψύχωση και με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, με δύο λόγια δηλαδή, ένα κόκκινο πανί που δύσκολα ένας νοσηλευτής ή και πολλοί μπορούν να τον κατευνάσουν.

Τα προβλήματα του Ψυχιατρείου είναι τεράστια με πρώτο και κορυφαίο, αυτό της υποστελέχωσης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία 5ετία έχουν αποχωρήσει από το Ψυχιατρείο 400 νοσηλευτές ενώ ολόκληρα τμήματα με δεκάδες ασθενείς λειτουργούν με δυο νοσηλευτές.
Σήμερα φιλοξενούνται στο Ψυχατρείο βαριά ασθενείς μεταξύ των οποίων και 90 με ποινική εμπλοκή, αφού πουθενά στην χώρα, δεν υπάρχουν ειδικές δομές για την νοσηλεία και φύλαξη τέτοιων δύσκολων περιστατικών, τα οποία είναι επικίνδυνα τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους.

Συνολικά, από τους 1.100 ασθενείς, οι 700 ζουν σε εξωτερικές δομές και οι 400 νοσηλεύονται ατο ΨΝΑ. Το 45% των νοσηλευομένων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, είναι ανασφάλιστοι. Επίσης υπάρχουν 9 τμήματα οξέων περιστατικών ενώ ετησίως εξετάζονται 50.000 εξωτερικοί ασθενείς και νοσηλεύονται περισσότεροι από 18.000.

Σύμφωνα με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το ΨΝΑ θα έπρεπε να είχε κλείσει και οι ασθενείς του θα είχαν μεταφερθεί σε ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Να σημειωθεί, ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος διέταξε ήδη κατεπείγουσα ΕΔΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Δαφνί: Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς από την πυρκαγιά