ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το έγκλημα του ΨΝΑ έχει ηθικούς αυτουργούς με ονοματεπώνυμο, λένε οι συνδικαλιστές νοσηλευτές

«Το έγκλημα του ΨΝΑ έχει ηθικούς αυτουργούς με ονοματεπώνυμο» τονίζει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, με αφορμή το τραγικό περιστατικό των τριών ασθενών που απανθρακώθηκαν την Παρασκευή, μετά από φωτιά που έβαλε άλλος ασθενής ψυχικά πάσχων.

Το έγκλημα του ΨΝΑ έχει ηθικούς αυτουργούς με ονοματεπώνυμο, λένε οι συνδικαλιστές νοσηλευτές

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο το ΨΝΑ, σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, μετατρέπεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή της επικαιρότητας, και καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια της Ελληνικής Πολιτείας να ανταποκριθεί στη Συνταγματική της υποχρέωση ως εγγυητής της ασφάλειας των Πολιτών σε ότι αφορά τη διαδικασία παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Παρά τις εκκλήσεις της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού σε όλες ανεξαιρέτως τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας των τελευταίων ετών για προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού, παρά τις προειδοποιήσεις για τη λειτουργία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων με επισφαλείς συνθήκες και επικίνδυνες αναλογίες Νοσηλευτών – νοσηλευομένων, όλοι ανεξαιρέτως οι Υπουργοί Υγείας που θήτευσαν στα χρόνια των μνημονίων επέλεξαν την επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση του προβλήματος, και φέρουν ακέραια την πολιτική – τουλάχιστον - ευθύνη για το σημερινό αποτέλεσμα.

Μόλις τον προηγούμενο Μάη, η Ομοσπονδία μας προχώρησε σε επίσημη καταγγελία αναφορικά με την αντιμετώπιση των συναδέλφων μας Νοσηλευτών που προσλήφθηκαν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα επίσημη απάντηση, και παρά το γεγονός ότι η καταγγελία απασχόλησε τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία μας δηλώνει ότι αναμένει τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διέταξε ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας για τη διερεύνηση του τραγικού περιστατικού στο ΨΝΑ, και θα σταθεί αρωγός στους συναδέλφους που είχαν την ατυχία να εκτελούν βάρδια και να εμπλακούν σ'αυτό, με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητο.

Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών νοσοκομείων

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, εκφράζει τα συλλυπητήρια στους συγγενείς, αλλά και την οδύνη για τον άδικο χαμό των θανόντων συνανθρώπων μας, που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, ενώ νοσηλεύονταν στο 7ο ΨΤΕ, του ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ» και ευχόμαστε καλή ανάρρωση στους ασθενείς που διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Ο Σύλλογος επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στο νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος, όσο και όλου του νοσοκομείου, που με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής του, άμεσα ανταποκρίθηκε και κατάφερε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, να σώσει τους υπόλοιπους ασθενείς, δίνοντας για ακόμη μία φορά μαθήματα ανθρωπιάς και επαγγελματισμού.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα Νοσηλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, είτε σε γενικά είναι γνωστά και δύσκολα. Έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές και διαρκώς επιδεινώνονται.
Επίσης, είναι γνωστή η αδυναμία επίλυσής τους μέχρι τώρα από την πλευρά της Πολιτείας.

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, καλεί επιτέλους, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει δράσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη Νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και τα διακαιώματα των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήθος προβλημάτων, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Κατεπείγουσα έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, για την τραγωδία στο Δαφνί