ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δράσεις σε όλη την χώρα για τους πρόσφυγες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς οικονομική στήριξη

Ως μοναχικός καβαλάρης πορεύεται την δύσκολη αυτή εποχή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το οποίο χωρίς καμία ουσιαστικά οικονομική στήριξη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός για τους πρόσφυγες, με μία σειρά δράσεων και ενεργειών.

Δράσεις σε όλη την χώρα για τους πρόσφυγες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς οικονομική στήριξη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο μεγαλύτερος και κρισιμότερος υγειονομικός βραχίονας της δημόσιας υγείας, έχει μείνει σχεδόν ακάλυπτος οικονομικά, τονίζει στο onMed ο πρόεδρός του ομότιμος καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, προσθέτοντας, ότι ένα κονδύλι 13 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει για τους 170.000 πρόσφυγες που θα περνούσαν εφέτος από την χώρα μας, δεν δόθηκε ποτέ. Φανταστείτε, ότι ο αριθμός αυτός, έφθασε στους 250.000.

Ο κ. Γιαννόπουλος εκτιμά ότι όχι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πρωτίστως το υπουργείο Υγείας έχει συντελέσει ένα κομβικό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα, γεγονός που πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Κέντρου, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε το υπουργείο Υγείας να αποτελεί βασικό εταίρο στο προσφυγικό - μεταναστευτικό θέμα.
Την ίδια ώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πρώτη στιγμή της κρίσης με την αθρόα εισροή των προσφύγων στην χώρα μας, βρέθηκε κοντά τους, δίνοντας λύσεις συγκεκριμένες με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτει.

Ήδη όπως ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες, μία κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να βρεθεί στο Κιλκίς, ενώ με την σύμπραξη της 4ης ΥΠΕ, κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών θα αποσταλεί στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιτούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Κινητές Μονάδες βρίσκονται ακόμη στην Μυτιλήνη, στην Κω και φυσικά στον Ελαιώνα, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος το Κέντρο μπορεί να διαθέσει και άλλες Κινητές Μονάδες και να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς. Παράλληλα καλύπτουμε την Αμυγδαλέζα, τον Ταύρο και τον Ελαιώνα με γιατρούς ειδικοτήτων, τονίζει ο πρόεδρος, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, χαράζει συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα των προσφύγων, καλύπτοντας βασικά θέματα δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ, για την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, η οποία αποτελεί προσφυγική κρίση και όχι μεταναστευτικό φαινόμενο, μίλησε πριν μερικές ημέρες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Είναι ανθρωπιστική ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές υγείας στα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισε με έμφαση ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, για προβλήματα δημόσιας υγείας και για την λεγόμενη υγειονομική βόμβα που δήθεν κομίζουν!

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσφυγες: Εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές στο Κιλκίς με πρωτοβουλία της 4ης ΥΠΕ

Ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση των προσφύγων τονίζει ο Γ. Μπασκόζος - Είναι προσφυγική κρίση και όχι μεταναστευτική