ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για την επόμενη ημέρα της υγείας - Ανασφάλιστοι, ΠΦΥ, δημόσιο σύστημα, στην α' γραμμή

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε πλέον για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και τα πολιτικά κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την επόμενη ημέρα στην χώρα, για το πως την οραματίζονται και τι σχεδιάζουν σε κοινωνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για την επόμενη ημέρα της υγείας - Ανασφάλιστοι, ΠΦΥ, δημόσιο σύστημα, στην α' γραμμή

Η υγεία, η περίθαλψη, η πρόνοια και το φάρμακο αποτελούν βασικά πεδία άσκησης κοινωνικής πολιτικής τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε αναμέτρησης και επομένως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι σκέφτονται τα κόμματα για το κομμάτι αυτό.

Όπως βλέπουμε από όλα τα προγράμματα, η πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα διαφανές, δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας, η έμφαση στους ανασφάλιστους καθώς και η τόνωση της ΠΦΥ, αποτελούν κοινές γραμμές και πολιτικές όλων των κομμάτων.

Ας δούμε αναλυτικά τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων για την επόμενη ημέρα της υγείας και ας ευχηθούμε όποιος κερδίσει, να δώσει την πρέπουσα σημασία και αξία, στο κοινωνικό αγαθό της υγείας

ΣΥΡΙΖΑ

Ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας, σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες υγειονομικές
ανάγκες του πληθυσμού, επιδιώκει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα προσεχή χρόνια.

Ένα Σύστημα Υγείας αξιόπιστο, ανθρωποκεντρικό και οικονομικά βιώσιμο, ικανό να παρέχει καθολική πρόσβαση, ισότιμη και ποιοτική
φροντίδα υγείας, όπως τονίζεται στο Σχέδιο κυβερνητικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα και ειδικότερα για την δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με μία σειρά παρεμβάσεων, η καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ, η οικοδόμηση μιας σωστής ΠΦΥ, η ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ΕΟΦ, η ελάφρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα, η τόνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, οι μεταρρυθμίσεις γενικότερα στο σύστημα. περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο.

Και ακόμη, η ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η ολοκληρωμένη πρόταση για την υποστήριξη της παραγωγής γενοσήμων με υψηλή προστιθέμενη αξία, με λεπτομερή, πολυεπίπεδη αξιολόγηση της βιοϊσοδυναμίας τους και η ολοκληρωμένη διαχείριση ιστικών μοσχευμάτων (Τράπεζες ιστών), περιλαμβάνονται στο Σχέδιο για την Υγεία.

Πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονικές ομάδες υγείας που έχουν συγκριμένο πληθυσμό ευθύνης , αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Σύστημα Υγείας , συντονίζουν τη συνολική υγειονομική του φροντίδα και διαχειρίζονται τα προβλήματα υγείας.

ΝΔ

Η ΝΔ προβάλλει τις δράσεις που υλοποιήθηκαν (Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, μείωση κατά €3,3 δις της φαρμακευτικής δαπάνης, πλήρης νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη για ανασφάλιστους) και δεσμεύεται για ολοκλήρωση των δράσεων που υλοποιούνται, όπως στελέχωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Health Voucher και για την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους. Επίσης, κατάργηση του βιβλιαρίου ασθενείας και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασφαλισμένου, στελέχωση και λειτουργία όλων των ανεπτυγμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΠΑΣΟΚ

Μέσα από δέκα άξονες δράσης το ΠΑΣΟΚ καταθέτει το στρατηγικό σχέδιο του για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες και την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι. Μεταξύ άλλων, προτείνει:

Διαμόρφωση εθνικής πολιτικής υγείας διακομματικής στήριξης. Σχεδιασμός των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών - βέλτιστη κατανομή πόρων - ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για κάθε Έλληνα πολίτη (με βάση και τους στόχους της ΕΕ για το 2020) είναι το τρίπτυχο για τη νέα Δημόσια Υγεία. Δημόσια χρηματοδότηση, ενίσχυση της δημόσιας παροχής, συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής, με κανόνες για όλους.

Ολοκλήρωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παροχή υπηρεσιών από τον οικογενειακό γιατρό στα 350 Κέντρα Υγείας και σε κάθε δήμο της χώρας.

Πλήρες πακέτο υπηρεσιών σε άνεργους και ανασφάλιστους για την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Φροντίδα Υγείας για όλους σε Εθνικό Επίπεδο, επιδιώκει το ΠΟΤΑΜΙ και συγκεκριμένα προτείνει σύστημα υγείας προσβάσιμο από όλους, διαφανές, αποτελεσματικό σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η χώρα μέσα από τον υγειονομικό της Χάρτη προσδιορίζει τις Υγειονομικές της ανάγκες και κατανέμει τις δυνάμεις της (Πόρους-Κεφάλαιο) για να τις καλύψει. Μια ουσιαστική ανάγκη που ακόμα δεν έχει τελεσφορήσει είναι η σύνταξη ενός επιστημονικά άρτιου υγειονομικού χάρτη που να αποδίδει ανάγλυφα τις υγειονομικές ανάγκες τις χώρας.

Επίσης προωθεί, την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού απο δίκτυο οικογενειακών γιατρών με την αξιοποίηση των δημοσίων και των ιδιωτικών δομών την αναβάθμιση του ΠΕΔΥ και την ένταξη ιδιωτών επαγγελματιών υγείας στο σύστημα της δωρεάν ΠΦΥ.

ΚΚΕ

Αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, και χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, επιδιώκει το ΚΚΕ.

Στα πλαίσια αυτά, προτείνει μεταξύ άλλων, Κρατικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, πλήρη στελέχωση σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις. Επίσης, ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.

Διαβάστε ακόμη:

Δημόσιο σύστημα υγείας, σύγχρονο, λειτουργικό & ανθρωποκεντρικό υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία