ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η συμβολική επίσκεψη του Ανδρέα Ξανθού στο Δαφνί σήμερα & το βαρύ πόρισμα της ΕΔΕ

Συμβολικής σημασίας είναι αναμφισβήτητα η σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στο Ψυχιατρείο Δαφνί, η πρώτη ουσιαστικά επίσκεψη σε δημόσιο νοσηλευτήριο, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η συμβολική επίσκεψη του Ανδρέα Ξανθού στο Δαφνί σήμερα & το βαρύ πόρισμα της ΕΔΕ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το Ψυχιατρείο ταλανίζεται από κακή διαχείριση (για την ακρίβεια μη διαχείριση) και υποστελέχωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα να χαθούν 4 ασθενείς- οι τρεις απανθρακώθηκαν από πυρκαγιά που έβαλε άλλος ασθενής, ενώ ένας ακόμη, βρέθηκε νεκρός λίγο πιο έξω από το νοσοκομείο στο Δάσος Χαϊδαρίου, αφού διέφυγε της προσοχής των γιατρών.

Σημειωτέον, το Δαφνί παραμένει ακέφαλο από τον περασμένο Μάιο όταν απομακρύνθηκε ο διοικητής του κ. Παύλος Θεοδωράκης- απομάκρυνση που χαρακτηρίστηκε παράνομη από την πρώτη στιγμή.

Αυτήν την ζοφερή κατάσταση λοιπόν, θα έχει την ευκαιρία να δει σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας και σίγουρα αποτελεί μέγα συμβολισμό η επίσκεψη αυτή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη – όπως όλα δείχνουν- της ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η οποία έχει μείνει στην μέση.
Μία μεταρρύθμιση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο, αλλά όχι με νεοφιλελεύθερο έχει τονίσει ο ίδιος ο κ. Ξανθός, από την εποχή που βρισκόταν στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση όμως, είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τις προσλήψεις, διότι χωρίς προσωπικό, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα παραμείνουν για πάντα υποστελεχωμένα (εκτός από υποχρηματοδοτούμενα) και σε διαρκή κατάρρευση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία 5 χρόνια προσελήφθη μόνο ένας νοσηλευτής στο Δαφνί, ενώ αυτή την στιγμή εργάζονται 1.500 εργαζόμενοι, όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 2.300.

Βεβαίως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο κ. Πολάκης, αναφέρθηκαν με έμφαση στην ανάγκη για αιμοδότηση του συστήματος, μέσα από προσλήψεις, οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται το πόρισμα της ΕΔΕ για το Δαφνί, που είχε διατάξει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος, αμέσως μετά την πυρκαγιά στις 4 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) έχει λάβει πάνω από 50 καταθέσεις, οι οποίες δείχνουν τον δρόμο για τους υπαίτιους και την πραγματικά δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στο Ψυχιατρείο.

Διαβάστε ακόμη:

Δαφνί ώρα μηδέν: Ας ξεκινήσει η επανεκκίνηση του συστήματος από την Ψυχική Υγεία

Λύση εδώ και τώρα, ζητά το Δαφνί & η ψυχική υγεία, μετά τον θάνατο ενός ακόμη ασθενούς

ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ: Νέο περιστατικό στο Δαφνί με επικίνδυνο ασθενή - Να δοθεί άμεσα λύση, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;