ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καταρρέουν τα Κέντρα Υγείας και στη Θεσσαλία – Χωρίς υλικά και βασικές ειδικότητες

Ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, όπως παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι, απλήρωτες εφημερίες και ελλείψεις σε απουσία αναλώσιμων συνθέτουν την τραγική εικόνα των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας.

Καταρρέουν τα Κέντρα Υγείας και στη Θεσσαλία – Χωρίς υλικά και βασικές ειδικότητες

Οι ελάχιστοι γιατροί που έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται να ασκούν πλανόδια ιατρική, καλύπτοντας κενά σε άλλα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Τα παραπάνω αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Ενώσεις Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας, προειδοποιώντας για τις δραματικές ελλείψεις και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το νόμο περί ΠΕΔΥ, αφαιρέθηκε η διοικητική δικαιοδοσία, των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία και πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πολιτικές Υγείας και τις αντικειμενικές και υποκειμενικές ανεπάρκειες και αδυναμίες, των διοικήσεων των ΥΠΕ, έχουν οδηγήσει τα Κέντρα Υγείας σε κατάρρευση.

Ελλείψεις

Οι γιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι πολίτες πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στο βωμό του κέρδους, που μεταφράζεται σε αδικοχαμένες ζωές και αναπηρίες.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι γενικοί γιατροί, καλύπτουν κενά σε νοσοκομεία, σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, αλλά και σε νησιά σε συνθήκες γαλέρας.

Εργάζονται για πάνω από δέκα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, απλήρωτοι, χωρίς καμιά ασφάλεια και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής.

Οι ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές και ότι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα Κέντρα Υγείας.

Απλήρωτες εφημερίες

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, που ανήκουν στη διοικητική δικαιοδοσία της 5ης ΥΠΕ, παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες, για όλο σχεδόν το 2015.

Συγκεκριμένα, αποπληρώθηκαν δεδουλευμένα δύο μηνών σε ορισμένα Κέντρα Υγείας και σε άλλα ούτε ένας μήνας.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας καλούν του γιατρούς των Κέντρων Υγείας ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ, να καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας, μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Καλούν, δε, τους πολίτες, τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες, σε κοινό αγώνα προάσπισης και διεκδίκησης δημόσιου, καθολικού και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Διαβάστε επίσης:
ΕΙΝΑΠ: Δραματική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου
Λειτουργικό χάος στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας