ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι και άποροι στην καρδιά του σ/ν - Από τα φαρμακεία θα προμηθεύονται οι άποροι τα φάρμακά τους

Από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι άποροι (με το βιβλιάριο απορίας), ενώ οι ανασφάλιστοι θα έχουν καθολική πρόσβαση στο σύστημα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται στις προσεχείς ημέρες στην Βουλή όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζοντας τους άξονες του σχεδίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Ανασφάλιστοι και άποροι στην καρδιά του σ/ν - Από τα φαρμακεία θα προμηθεύονται οι άποροι τα φάρμακά τους

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο που προωθείται εντός των ημερών στη Βουλή, θα προβλέπεται η καθολική και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας με τις ίδιες ακριβώς παροχές με τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει μελέτη προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με το κόστος της μείωσης να μοιράζεται ανάμεσα στους παρόχους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξή του στον 9.84, οι ανασφάλιστοι – μόνο με τον ΑΜΚΑ τους - θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων. Με την ίδια ρύθμιση, όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο κ. Α. Ξανθός εξήγγειλε επίσης τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς, η πιλοτική λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει εντός του 2016, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο με 25 μονάδες παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Η κάθε μονάδα θα στελεχώνεται περίπου από 10 άτομα. Οι γιατροί θα έχουν σύμβαση με το δημόσιο για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα αξιολογούνται για την ανανέωση της σύμβασής τους.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ξανθός τις απέδωσε σε κακή διαχείριση καθώς δεν είχε προβλεφθεί η έγκαιρη προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων φαρμάκων, ενώ για τα 200 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτίμησε ότι σύντομα θα λειτουργήσουν τουλάχιστον 50 κλίνες με την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών. Επιπλέον, εντός των ημερών θα αναλάβουν εργασία περίπου 3.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό προκειμένου να καλύψουν σε ένα ποσοστό τα τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Κενά που υπολογίζονται σχεδόν σε 23.000.

Ο κ. Ξανθός εξήρε το ρόλο των κοινωνικών ιατρείων που εξυπηρετούν ανασφάλιστους αλλά και ασφαλισμένους πολίτες και σημείωσε ότι έχουν και θα έχουν βασικό ρόλο και στην κάλυψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Σχετικά με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των οφειλών θα εξοφληθεί από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης. Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε και τον κίνδυνο πλήρους λειτουργικού μπλακ αουτ που διέτρεξαν τα δημόσια νοσοκομεία το περασμένο φθινόπωρο , κάτι που απεφεύχθη με έκτακτη ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ.

Με σκληρή γλώσσα όμως, μίλησε και για το ΕΣΥ γενικότερα ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας, ότι «Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει διαχρονική παθογένεια, στρεβλώσεις, πεδία τα οποία ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί ριζικά. Δεν υπήρξε ποτέ ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, έχουν γίνει αλλαγές που είχαν τη λογική να προσαρμοστούμε στις μνημονιακές απαιτήσεις, χωρίς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς να έχουμε καταγράψει τις ανάγκες».

Διαβάστε ακόμη:

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους και μετανάστες - Απαντήσεις Ξανθού & Πολάκη στο Ποτάμι