ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι λιγοστές ΜΕΘ ανοίγουν πόλεμο: Κόντρα ΙΣΑ με την διοίκηση του «Σωτηρία» για την απώλεια ασθενούς

Απάντηση στον ΙΣΑ δίνει η διοίκηση του νοσοκομείου Σωτηρία, αναφορικά με τον θάνατο ασθενούς που κατέληξε στο νοσοκομείο, περιμένοντας για κλίνη ΜΕΘ. Ωστόσο η διοίκηση του νοσηλευτηρίου, έχει αντίθετη άποψη και τονίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ 55χρονη που περίμενε, αλλά μία 49χρονη, η οποία έχασε την μάχη από χρόνιο νόσημα και ειδικότερα από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. 

Οι λιγοστές ΜΕΘ ανοίγουν πόλεμο: Κόντρα ΙΣΑ με την διοίκηση του «Σωτηρία» για την απώλεια ασθενούς

Το ποσοστό των θανάτων από πνευμονίες στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι της τάξης του 30%, σημειώνει η διοίκηση του Σωτηρία.

Φυσικά η κάθε απώλεια έχει μεγάλη σημασία, όμως αυτό που έχει βαρύτητα τώρα, μεσούσης της γρίπης που σαρώνει, είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη λίστα αναμονής στις ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ είναι περίπου 640 (περίπου 200 είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού), οι ασθενείς με γρίπη καταλαμβάνουν το 18% των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ.

Η πίεση που ασκείται λόγω της επιδημίας γρίπης αυτήν την περίοδο – και θα ασκείται για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες- στο σύστημα υγείας, και στο τομέα των ΜΕΘ, είναι τεράστια. Είναι μεγάλη ανάγκη επομένως, να ανοίξουν οι 200 κλίνες ΜΕΘ - όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο ΙΣΑ- και να προσληφθούν οι 400 νοσηλευτές και οι 100 γιατροί.

Είναι επίσης μεγάλη ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία από όλους, καθώς τα περιστατικά από γρίπη όπως όλα δείχνουν θα αυξάνονται και άρα οι ανάγκες σε ΜΕΘ. Επομένως, ο κάθε θεσμικός φορέας θα πρεπει να είναι πολύ προσεκτικός τι υποστηρίει και τι διατυπώνει.

Ας δούμε αναλυτικά, την ανακοίνωση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του Σωτηρία κυρίας Μίνα Γκαγκά, σχετικά με το περιστατικό στο νοσοκομείο: «την εβδομάδα που διανύουμε (01 έως 05 Φεβρουαρίου ) δεν υπήρξε περιστατικό θανάτου διασωληνωμένης ασθενούς ηλικίας 55 ετών στο νοσοκομείο ΝΝΘΑ Σωτηρία.

Υπήρξε περιστατικό 49χρόνης ασθενούς με βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία και ιστορικό διασωληνώσεων, που προσκομίστηκε στο ΤΕΠ ΝΝΘΑ στις 3/2 με παροξυσμό της νόσου της (με αέρια αίματος 84/52/7.32 σε ρινικό καθετήρα 2λτ ). Αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, βελτιώθηκε (αέρια αίματος 70/45/7.38 σε ρινικό καθετήρα 1λτ ) και εξήλθε με οδηγίες. Η ασθενής αυτή επανήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες σε υπερκαπνικό κώμα, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε πνευμονολογική κλινική. Υπέστη ανακοπή λίγη ώρα μετά και, παρά τις προσπάθειες των καρδιολόγων και των πνευμονολόγων, δεν ανένηψε.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού προκαλούν περισσότερους από 8.000.000 θανάτους το χρόνο στο κόσμο (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/ )

Το ποσοστό των θανάτων από πνευμονίες στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι της τάξης του 30%. Το πρόβλημα των λοιμώξεων και των παροξύνσεων της ΧΑΠ είναι ιδιαίτερα έντονο τους χειμερινούς μήνες

Στο Νοσοκομείο Σωτηρία, που είναι το μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο κέντρο για αναπνευστικά προβλήματα, εξετάζονται καθημερινά περισσότεροι από 300 αναπνευστικοί ασθενείς και εισάγονται περισσότεροι από 50, φυσικά αυτοί με τα σοβαρότερα προβλήματα. Αυτή τη περίοδο, διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς, καθημερινά, και η διασωλήνωση έχει στόχο να βοηθήσει τον ασθενή και να του δώσει χρόνο, η ανάκαμψη όμως έχει σχέση με τη δυνατότητα του ασθενή να βελτιωθεί, δηλ εξαρτάται από το προηγούμενο ιστορικό, το αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, αν λαμβάνονται χρονίως φάρμακα και ακόμα από τη σοβαρότητα της λοίμωξης ή της παρόξυνσης.

Η ασθενής που αναφέρουμε, είχε στο ιστορικό της βαριά ΧΑΠ και δυο προηγούμενες διασωληνώσεις. Οι πιθανότητες επιβίωσης και αποσωλήνωσης σε αυτή τη περίπτωση είναι μικρές. Θάνατοι λοιπόν δυστυχώς παρατηρούνται, ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν ο ΙΣΑ αναφέρεται σε άλλη ασθενή ή θεωρεί ότι κάπου υπήρξε πρόβλημα, παρακαλούμε να μας ενημερώσει με στοιχεία ασθενούς, ώστε να γίνει ο έλεγχος που πρέπει».

Διαβάστε ακόμη:

55χρονη με λοίμωξη, κατέληξε περιμένοντας για ΜΕΘ - Κραυγή ΙΣΑ να ανοίξουν 200 Μονάδες

Γρίπη: Στους 51 οι νεκροί - 7 νέοι θάνατοι