ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Να προσληφθούν και φυσικοθεραπευτές στις ΜΕΘ, ζητά ο Σύλλογος από την ηγεσία του υπ. Υγείας

Την ανάγκη για προσλήψεις 25 φυσικοθεραπευτών με διετή θητεία ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με αφορμή τις επερχόμενες προσλήψεις στις ΜΕΘ.

Να προσληφθούν και φυσικοθεραπευτές στις ΜΕΘ, ζητά ο Σύλλογος από την ηγεσία του υπ. Υγείας

Η παρουσία φυσικοθεραπευτών, σύμφωνα με τον Σύλλογο, αποτελεί μία ειδικότητα και μία μορφή συντηρητικής θεραπείας, αναγκαίας και αναντικατάστατης, για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικής της Εντατικής Θεραπείας (E.S.I.C.M.), είναι αναγκαία η αναλογία ενός (1) φυσικοθεραπευτή ανά πέντε (5) κλίνες Μ.Ε.Θ.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΠΣΦ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», με έκπληξη ενημερώθηκε από ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας, ότι το Κέντρο, μετά από έγκριση του Υπουργείου, θα προβεί σε πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διάρκειας δυο ετών, για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και την ενεργοποίηση 120 – 130 ανάλογων κλινών.

Καταρχήν ο Π.Σ.Φ. συμφωνεί και ενθαρρύνει τις αποφάσεις και προσπάθειές σας για ενεργοποίηση και στελέχωση των παραπάνω ειδικών κλινών με ανάλογο προσωπικό, τη στιγμή που υπάρχει η ανάλογη τεχνολογική υποδομή, οι ανάγκες για τις σχετικές κλίνες είναι τεράστιες και οι ελλείψεις τους οδηγούν σε μοιραία αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, από το παραπάνω εγχείρημα του Υπουργείου Υγείας, απουσιάζει η παρουσία φυσικοθεραπευτών, μιας ειδικότητας και μιας μορφής συντηρητικής θεραπείας, αναγκαίας και αναντικατάστατης, για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας των παραπάνω ασθενών. Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι Μ.Ε.Θ. χρειάζονται την παρουσία φυσικοθεραπευτών. Σήμερα οι φυσικοθεραπευτές σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στελεχώνουν κατά προτεραιότητα της ΜΕΘ καλύπτοντας σε κυκλικές βάρδιες τις ανάγκες λειτουργίας τους, αποτελώντας απαραίτητο μέρος του στελεχικού δυναμικού τους. Σύμφωνα με τα ελάχιστα αποδεκτά πρωτόκολλα της στελέχωσης και ασφαλούς λειτουργίας των Μ.Ε.Θ., που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικής της Εντατικής Θεραπείας (E.S.I.C.M.), είναι αναγκαία η αναλογία ενός (1) φυσικοθεραπευτή ανά πέντε (5) κλίνες Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πως για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η προσπάθεια σας, αλλά και για να υπάρχει συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς, είναι αναγκαία η συμπλήρωση των παραπάνω προσλήψεων με ανάλογες θέσεις φυσικοθεραπευτών. Εφόσον η πρόθεσή σας είναι για ενεργοποίηση 120 – 130 κλινών, είναι αναγκαία η προκήρυξη πρόσληψης εικοσιπέντε (25) φυσικοθεραπευτών, διάρκειας δυο ετών.

κ. Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειές σας για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας θα θέλαμε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας, ώστε να πλαισιωθεί η παραπάνω προκήρυξη και με την ειδικότητα της φυσικοθεραπείας, ώστε η παροχή προς τους ασθενείς να είναι ολοκληρωμένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Μετά τιμής.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ»

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Παραδέχεται το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ - Ανακοινώνει 100 νέα ασθενοφόρα για φέτος

Οι φυσικοθεραπευτές, μας θυμίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών