ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κινδυνεύει με λουκέτο η νευροχειρουργική κλινική του Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Επικίνδυνη η πολιτική μη προσλήψεων Επιμελητών

Κινδυνεύει με λουκέτο η νευροχειρουργική κλινική του Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Επικίνδυνη η πολιτική μη προσλήψεων Επιμελητών

Με άμεση αναστολή λειτουργίας κινδυνεύει η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ενός από τα πλέον ιστορικά τμήματα νοσοκομείων της χώρας. 

Η τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για μη προσλήψεις Επιμελητών αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και τους ασθενείς και στρέφει τους τελευταίους είτε στην ιδιωτική περίθαλψη είτε στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε επιστολή του προς τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη, τον γενικό γραμματέα υπουργείου Υγείας, κ. Π. Γιαννουλάτο, τον Διοικητή 1ης ΥΠΕ, τους Διοικητές Νοσοκομείων Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ (ΕΕΣ), ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ, ΝΙΜΤΣ και τους Γιατρούς της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσ. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ «οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, σε πολλά νοσοκομεία και τμήματα, αρχίζουν να παίρνουν δραματικές διαστάσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτό γιατί υπάρχουν, όπως είναι λογικό, συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις συναδέλφων, ενώ νέες προσλήψεις Επιμελητών γίνονται ελάχιστες συνολικά και με «το σταγονόμετρο».

Οι περιστασιακές ορισμένου χρόνου προσλήψεις επικουρικών Επιμελητών φυσικά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, όπου υπάρχουν πλέον μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί με οργανική θέση, και όπου μάλιστα η Πολιτεία επίμονα καθυστερεί να εγκρίνει τη μόνιμη μετακίνηση ειδικευμένου νευροχειρουργού από άλλο νοσοκομείο με την οποία έχουν από καιρό συμφωνήσει οι επιστημονικοί αρμόδιοι του νοσοκομείου προέλευσης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να απειλείται η λειτουργία ενός από τα ιστορικότερα νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια περίθαλψη όπου, εκτός από χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση πάρα πολλοί ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας που χρειάζονται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί της κλινικής συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠε, κυρία Διαμαντοπούλου, για να συζητήσουν το πρόβλημα. Έκπληκτοι, λοιπόν, την άκουσαν ν’ απαντάει ότι πρόθεση των αρμοδίων είναι η διατήρηση μόνο ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην 1η ΥΠε για να ασχολείται με το τραύμα (ΚΑΤ), ενός ακόμα για ν’ ασχολείται με τα παιδονευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες νευροχειρουργικές κλινικές της 1ης ΥΠε θα συγχωνευτούν σε.....( 2!).

Με άλλα λόγια, τα νευροχειρουργικά τμήματα του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, του ΕΕΣ, του ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ και του ΝΙΜΤΣ θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν σε 2 μόνο (!)

Είναι προφανές ότι η πολιτική μη προσλήψεων Επιμελητών οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη και στέλνουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση υψηλού επιπέδου κατευθείαν «στις αγκάλες» του ιδιωτικού τομέα ή και σε αναζήτηση κατάλληλης περίθαλψης στο εξωτερικό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει άμεσα:

1) Να ξεκαθαρίσει δημόσια αν τα παραπάνω είναι επίσημή της θέση ή προσωπική άποψη της κυρίας Διαμαντοπούλου.

2) Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις Επιμελητών Β΄ που χρειάζονται για να μην καταρρεύσει το σύστημα, πολλές από τις οποίες αν και δρομολογημένες καθυστερούν προκλητικά με γελοία διαδικαστικά προσχήματα.

3) Να βρει άμεση δραστική λύση για την ενίσχυση και ομαλή λειτουργία της νευροχειρουργικής κλινικής του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, αλλά και των αντίστοιχων κλινικών του ΚΑΤ και του ΕΕΣ που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης με ειδικευμένους νευροχειρουργούς σε οργανικές θέσεις Επιμελητών.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΟΕΝΓΕ ζητά 6.000 προσλήψεις για να κρατηθεί ζωντανό το ΕΣΥ

Ρωτήστε τον γιατρό