ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

22 εκατομμύρια για τον ΕΟΠΥΥ

Εγκρίθηκαν 22 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο

22 εκατομμύρια για τον ΕΟΠΥΥ

Η έγκριση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πριν δύο μέρες, παρ' ότι το ποσό αφορά δαπάνες περασμένων μηνών. Πρόκειται για τακτική επιχορήγηση, όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του έτους.

Ο Οργανισμός είναι εδώ και λίγο διάστημα «ακέφαλος», καθώς ο πρόεδρος Σωτήρης Μπερσίμης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, και ασκεί καθήκοντα μέχρι να αντικατασταθεί. Επισήμως αναφέρθηκε οτι οι λόγοι της παραίτησης είναι προσωπικοί, ενώ στη σχετική επιστολή ο Σ.Μπερσίμης κάνει απολογισμό της θητείας του στον ΕΟΠΥΥ, με αναφορές σε θετικά αποτελέσματα, εκσυγχρονισμό του οργανισμού, αποπληρωμή των χρεών προς τρίτους και ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ληξιπρόθεσμα χρέη του οργανισμού τα οποία έπεσαν από 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ στα 200 εκατομμύρια.

Ανεπισήμως, διακινούνταν εδώ και μήνες πληροφορίες για διατάραξη των σχέσεων του Σωτήρη Μπερσίμη με στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος είχε φέτος δύο σημαντικές διακρίσεις: έλαβε το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS), ενώ εκλέχτηκε και πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.

Και οι δύο διακρίσεις έχουν να κάνουν «με τα εργαλεία» που εφάρμοσε την τελευταία διετία στον ΕΟΠΥΥ, για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών, και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.