ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δείτε αν κινδυνεύετε από κατάθλιψη – Τεστ με εικόνες

Μερικοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη είναι το ιστορικό αγχώδους διαταραχής, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος και το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποια άτομα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους ή ποια άτομα με ιστορικό κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπές.

Δείτε αν κινδυνεύετε από κατάθλιψη – Τεστ με εικόνες

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπιγκχάμπτον, υποστηρίζουν ότι ένα απλό τεστ με εικόνες μπορεί να προβλέψει ποια άτομα θα εμφανίσουν κατάθλιψη στο άμεσο μέλλον.

Ρίξτε μια ματιά στις εικόνες που ακολουθούν. Ποιες είναι αυτές που σας τράβηξαν περισσότερο την προσοχή;

taylor swift
calm angry
clooney

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 8 στα 10 άτομα με ιστορικό κατάθλιψης θα εκδηλώσουν ξανά επεισόδιο κατάθλιψης στο μέλλον. Βάσει της θεωρίας αυτής, θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο είναι δυνατό να προβλεφθεί το μελλοντικό επεισόδιο.

ffea3a0842025325c307534dec998173 L

Για το σκοπό αυτό, ζήτησαν από 160 γυναίκες –60 από τις οποίες είχαν ιστορικό κατάθλιψης –να κοιτάξουν μια σειρά από εικόνες όμοιες με τις παραπάνω, δηλαδή ζεύγη προσώπων με ουδέτερη/χαρούμενη ή θυμωμένη όψη. Χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία οφθαλμικής ιχνηλάτησης (eye tracking), ήταν σε θέση να διαπιστώσουν σε ποιο από τα δύο πρόσωπα σε κάθε ζεύγος εστίαζαν οι συμμετέχουσες. Επίσης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών για διάστημα περίπου δύο ετών ώστε να διαπιστώσουν πόσες από αυτές θα εκδήλωναν επεισόδιο κατάθλιψης.

Οι γυναίκες που εστίαζαν περισσότερο στα θυμωμένα πρόσωπα, σε αντίθεση με τα χαρούμενα ή τα ουδέτερα πρόσωπα, φάνηκε να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επεισόδιο κατάθλιψης σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, μεταξύ των γυναικών με ιστορικό κατάθλιψης, όσες εστίαζαν περισσότερο στα θυμωμένα πρόσωπα ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν και πάλι κατάθλιψη στο άμεσο μέλλον.

«Μπορούμε πιθανώς να αναγνωρίσουμε ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη στο μέλλον βάσει του πώς παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και σε ποιες εκφράσεις συναισθημάτων εστιάζουν», δηλώνει η ερευνήτρια Μέρι Γούντι από το Πανεπιστήμιο του Μπιγκχάμπτον.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Clinical Psychological Science, επίσημο περιοδικό της Ένωσης της Επιστήμης της Ψυχολογίας (Association for Psychological Science).

Διαβάστε επίσης:

34χρονος Ινδός κατάπινε κέρματα και καρφιά για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη (βίντεο)
Κατάθλιψη: Ο οδηγός του ΠΟΥ για πάσχοντες, φίλους, φροντιστές (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)