ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ανώτερη συναισθηματική ευφυΐα συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων

Το μυστικό για ναπαίρνουμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις βρίσκεται στη συναισθηματικήευφυΐα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ανώτερη συναισθηματική ευφυΐα συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων

Το μυστικό για ναπαίρνουμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις βρίσκεται στη συναισθηματική ευφυΐα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Για παράδειγμα, επενδύουμεχρήματα με βάση το συναίσθημα και αφήνουμε την πρωινή κίνηση στο δρόμο ναεπηρεάσει τη δουλειά μας. Αυτοί οι παράγοντες δε σχετίζονται με το αποτέλεσμαπου θέλουμε να επιτύχουμε όμως οι επιδράσεις τους είναι αισθητές, υποστηρίζει οκαθηγητής Stéphane Côté από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά.

Τα ευρήματα της μελέτηςόμως αποκαλύπτουν ότι η ανώτερη συναισθηματική ευφυΐα μας βοηθά να μένουμεανεπηρέαστοι και αντικειμενικοί απέναντι στις προκλήσεις και τα διλήμματα πουπρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο όρος συναισθηματικήευφυΐα χρησιμοποιείται από τους ψυχολόγους για να υποδείξει την ικανότητα νααναγνωρίζουμε και να θέτουμε υπό έλεγχο τα συναισθήματά μας και παράλληλα ναεφαρμόζουμε πρακτικά αυτήν την ικανότητα.

Η νέα μελέτη, ηοποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, έδειξε ότιτα άτομα με ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυΐα μπορούν να εμποδίσουν το στρεςκαι το άγχος να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Το ίδιο όμως ισχύει και γιαθετικά συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός.

«Τα άτομα μεανώτερη συναισθηματική ευφυΐα δεν εξαλείφουν κάθε συναίσθημα από τη διαδικασίαλήψης αποφάσεων», δηλώνει ο Côté. «Απλώς μπλοκάρουν τα συναισθήματα που δεσχετίζονται άμεσα με την απόφαση που πρέπει να λάβουν.»