ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κουτσομπολέψτε - Κάνει καλό στην αυτοεκτίμηση!

Αν αποφεύγετε από θέση τον κοινωνικό σχολιασμό, το κοινώς λεγόμενο κουτσομπολιό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, αφού λάβετε υπ' όψιν τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Κουτσομπολέψτε - Κάνει καλό στην αυτοεκτίμηση!

Ερευνητές από τη Δανία υποστηρίζουν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να συμβάλει θετικά στην αυτοπεποίθησή μας, καθώς μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους.

Τα θετικά ή αρνητικά σχόλια για τους άλλους, βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση καθώς ενισχύουν την αυτο-αξιολόγηση και τον αυτο-προβληματισμό.

«Οι γυναίκες που γίνονται μάρτυρες αρνητικών σχολίων, βιώνουν μια ανησυχία αυτοπροστασίας, επειδή πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια θέση με το πρόσωπο που έχει γίνει ο στόχος των σχολίων» εξηγεί η ερευνήτρια Elena Martinescu από το πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο Personality and Social Psychology Bulletin.

«Οι άντρες που βιώνουν την εμπειρία των θετικών σχολίων για κάποιον άλλο, νιώθουν φόβο, ίσως επειδή νιώθουν ανταγωνιστικά προς το συγκεκριμένο πρόσωπο» προσθέτει.

Διευκρινίζει επίσης, ότι το κουτσομπολιό παρέχει στα άτομα την «ευκαιρία» άμεσης κοινωνικής σύγκρισης και τη δυνατότητα να αναλογιστούν τη δική τους συμπεριφορά.

«Ίσως να έπρεπε, αντί να προσπαθούμε να αποκλείσουμε το κουτσομπολιό από τη ζωή μας, να το αποδεχτούμε ως κάτι φυσικό και να προσπαθήσουμε να σταθούμε κριτικά απέναντί του, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Η άγνωστη σχέση χαμηλής αυτοεκτίμησης και καρκίνου του δέρματος

Τεστ αυτοπεποίθησης: Πόσο καλά τα πάτε με... τον εαυτό σας;