ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εκφοβισμός & ενδοσχολική βία: Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση από την ΕΨΥΠΕ

Ανοιχτή επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Εκφοβισμός και Ενδοσχολική Βία: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε» πραγματοποιεί η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Janssen και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Johnson&Johnson Corporate Citizenship Trust την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00, στο δημαρχείο Χολαργού, αίθουσα εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», (Περικλέους 55, 15561 Χολαργός).

Εκφοβισμός & ενδοσχολική βία: Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση από την ΕΨΥΠΕ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ».

Στόχος της εκδήλωσης αλλά και του προγράμματος συνολικά είναι η προώθηση της πρόληψης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού αλλά και η βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών.Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και τον διάλογο αναφορικά με θέματα ενδοσχολικής βίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ειδικοί ψυχικής υγείας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, ο Ιδρυτής & Επιστημονικά Υπεύθυνος Καθ. Παιδοψυχιατρικής κος Ι. Τσιάντης, καθώς και ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, καθώς επίσης και για τη διαδικασία της μάθησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντίληψης, θα παρουσιαστούν: στατιστικά στοιχεία από πρόσφατες έρευνες για τη συχνότητα του φαινομένου, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και καλές πρακτικές προκειμένου να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Θα συζητηθεί επίσης η αύξηση του φαινομένου του ηλεκτρονικού/ διαδικτυακού εκφοβισμού, που αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, η οποία μπορεί εύκολα να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και εκτός σχολείου. Σε μια περίοδο κυριαρχίας της εικόνας και της τεχνολογίας θα παρουσιαστεί ο τρόπος που μπορεί να αξιοποιηθεί η φιλαναγνωσία και η παιδική λογοτεχνία για την προαγωγή της συναισθηματικής μάθησης, διαμέσου της σύνδεσης των ιστοριών των παιδικών βιβλίων με τη ζωή και τα συναισθήματα των παιδιών-αναγνωστών, αφομοιώνοντας έτσι στοιχεία των κειμένων των βιβλίων με στόχο να προαχθεί η συναισθηματική ωρίμανση, οι ηθικές αξίες και να βελτιωθεί η συμπεριφορά.

Η εκδήλωση αποτελεί την ολοκλήρωση μιας σειράς δράσεων που διοργανώθηκαν από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. τις σχολικές χρονιές 2013-2014 και 2014-2015, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών για την Προαγωγή της ψυχοκοινωνικής Υγείας των Μαθητών Μέσω της Φιλαναγνωσίας», που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Janssen και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Johnson&Johnson Corporate Citizenship Trust.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

ΕΨΥΠΕ
τηλ. 210-6546524,
e-mail: info@epsype.gr&www.epsype.gr,