ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιορτινή Παιχνιδομάθηση: Όταν η ψυχαγωγία συναντά την γνώση, ακόμη και στις γιορτές

Υπάρχουν δύο διαφορετικά «μοντέλα» μαμάδων των γιορτών. Από τη μια πλευρά οι πιο παραδοσιακές μαμάδες που πιστεύουν ότι οι διακοπές των γιορτών αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για επανάληψη και μάθηση, ώστε ο νέος χρόνος να φέρει στα παιδιά τους πολλή γνώση.

Γιορτινή Παιχνιδομάθηση: Όταν η ψυχαγωγία συναντά την γνώση, ακόμη και στις γιορτές

Στην απέναντι όχθη είναι οι πιο εναλλακτικές μαμάδες που πιστεύουν απόλυτα στα φώτα και την λάμψη των γιορτών, ότι τα παιδιά στις διακοπές δεν πρέπει να διαβάζουν αλλά μόνο να παίζουν. Έτσι και αλλιώς ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του είναι ένας από τους τρείς Ιεράρχες της σοφίας και παιδείας.

Έχουμε την λύση, με τον συνδυασμό της συμπεριφοράς των δύο ειδών μαμάδων πετυχαίνουμε την λεγόμενη «γιορτινή παιχνιδομάθηση», δηλαδή γιορτινά παιχνίδια και δραστηριότητες που με ένα μαγικό τρόπο μαθαίνεις...

Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά :

1 ) με το τρίγωνο για τα κάλαντα..... Μπορούμε να παίξουμε με το παιδί ένα παιχνίδι ακουστικής διάκρισης φωνημάτων όπως:
<< Χτύπα το τρίγωνό σου μία φορά όταν ακούς π.χ. το D στην αρχή της λέξης και δύο φορές όταν ακούς το T, στην αρχή της λέξης>> . Eπίσης να κάνουμε κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές λέγοντας στο παιδί να χτυπήσει το τρίγωνό του τόσες φορές, όσα είναι τα τμήματα της λέξης.

2) με την τράπουλα μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση στην πρόσθεση. Νικητής θα είναι αυτός που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο άθροισμα υπολογίζοντας σωστά!

3) με την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης. Βάζουμε στην κάλτσα διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα βγάζουμε από την κάλτσα τα τοποθετούμε σε σειρά, έπειτα τα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να τα βάλουμε ξανά στην αρχική τους θέση ή τοποθετούμε στην κάλτσα του Άγιου Βασίλη αντικείμενα καθημερινής χρήσης και κλείνουμε τα μάτια μας. Παίρνουμε ένα αντικείμενο κάθε φορά και προσπαθούμε να το περιγράψουμε με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας χρησιμοποιώντας όσο γίνεται περισσότερα επίθετα. Ακόμη, με τα ίδια αντικείμενα μπορούμε να φτιάξουμε μια προφορική ιστορία συνδυάζοντάς τα με όποιο τρόπο θέλουμε, σύμφωνα με τη φαντασία μας.

4) με τα γιορτινά ημερολόγια που έχουν μικρά παράθυρα με σοκολατάκια, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την άδεια συσκευασία για να εξασκήσουμε τα μικρά παιδιά σε απλές πράξεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης (τοποθετώντας κουμπιά, μπίλιες ή βόλους από πλαστελίνη στις άδειες θέσεις).

5) με τα χαρτιά περιτυλίγματος των δώρων μπορούμε να φτιάξουμε κολάζ κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια και εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Ενώ το άδειο κουτί από δώρα μπορεί να φιλοξενήσει τη λέξη της ημέρας για την υπόλοιπη χρονιά, δηλαδή λέξεις που μας δυσκολεύουν στην ορθογραφία ή λέξεις που είναι καινούριες ως προς το νόημά τους.

6) Με το γνωστό παιχνίδι της Πρωτοχρονιάς << Πάρτα όλα >> μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση σε πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης.
«Γιορτινή Παιχνιδομάθηση» για τα ελληνικά & αγγλικά, ώστε να είμαστε όλοι - μαμάδες και παιδιά - ικανοποιημένοι αλλά και χαρούμενοι....

Χρόνια σας Πολλά!!

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου Ψυχολόγος / Επιστημονική υπεύθυνη: www.specialenglish.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παιδικά παιχνίδια: Επιλέξτε τα στις γιορτές με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών

Αποστολή Διαβήτης: Το παιχνίδι στην υπηρεσία της πρόληψης του διαβήτη στα παιδιά