ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει να είσαι διανοητικά συμβατός; 5 κοινά σημάδια - αποδείξεις της πνευματικής χημείας

Γρήγορα, απαριθμήστε τα τρία κορυφαία πράγματα που αναζητάτε σε έναν σύντροφο. Εάν ο «έξυπνος», «φωτεινός» ή «πνευματώδης» μπήκαν στη λίστα, μάλλον αναζητάτε κάποιον με τον οποίο είστε διανοητικά συμβατοί. Εάν, ωστόσο, είπατε «ψηλός, μελαχρινός και όμορφος», η πνευματική συμβατότητα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική στη λίστα των κριτηρίων σας. Τι είναι όμως ακριβώς η πνευματική συμβατότητα και  πώς ξέρετε αν υφίσταται με κάποιον άνθρωπο;

Τι σημαίνει να είσαι διανοητικά συμβατός; 5 κοινά σημάδια - αποδείξεις της πνευματικής χημείας
Bigstock

Με απλά λόγια, αναφερόμαστε στη σπίθα μεταξύ ανθρώπων των οποίων το μυαλό βρίσκεται στο ίδιο «σημείο κύματος».

Η διανοητική συμβατότητα ή διανοητική χημεία υπάρχει μεταξύ ανθρώπων που μπορούν να συνδεθούν και να εμπλακούν σε παρόμοια θέματα, αξίες, πνευματικές αναζητήσεις, ενδιαφέροντα και φιλοσοφίες στο πλαίσιο της καθημερινής τους επικοινωνίας.

Συνήθως, τα άτομα με πνευματική συμβατότητα έχουν διαβάσει παρόμοια βιβλία, παρακολουθούν παρόμοια ντοκιμαντέρ και ενημερώνονται από παρόμοια ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι άνθρωποι που μοιάζουν πνευματικά είχαν συχνά παρόμοια ανατροφή ή πολιτισμικές εμπειρίες.

Συνήθως, όταν μιλάμε για νόηση με την ιδιότητα της συμβατότητας, περιγράφουμε μια ομοιότητα στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

zeygari

Η πνευματική συμβατότητα μπορεί να είναι εντελώς πλατωνική

Για να είμαστε σαφείς, η διανοητική χημεία δεν είναι εγγενώς σεξουαλική ή ρομαντική και μπορεί να υπάρχει μεταξύ φίλων, συναδέλφων και γνωστών που δεν έχουν άλλες μορφές χημείας να καλλιεργούνται μεταξύ τους.

zeygari

Τα κοινά σημάδια πνευματικής συμβατότητας

Ψάχνετε για αποδείξεις ότι εσείς και ο σύντροφός σας, ο πιθανός συνεργάτης ή ο φίλος σας είστε διανοητικά συμβατοί; Αυτά είναι τα πέντε κοινά σημάδια ότι έχετε πνευματική χημεία με κάποιον.

1. Οι συνομιλίες είναι αβίαστες και ενδιαφέρουσες

Οι άνθρωποι που είναι διανοητικά συμβατοί μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους για ώρες, εφευρίσκοντας συνεχώς θέματα για συζήτηση.

2. Δεν ανησυχείτε μήπως διαφωνήσετε

Κρύβετε ποτέ την πραγματική σας άποψη από φόβο ότι δεν συνάδει με αυτή του φίλου σας; Στην πραγματικότητα μπορεί να μην είστε διανοητικά συμβατοί. Η παρουσία της ενσυναίσθησης, της περιέργειας, της επικύρωσης και του σεβασμού γύρω από διαφορετικές απόψεις και προοπτικές είναι ένα κοινό σημάδι πνευματικής συμβατότητας.

3. Είστε ενθουσιασμένοι που ακούτε μια άλλη άποψη και παρακολουθείτε τα social media

Το άτομο με το οποίο θέλετε να επικοινωνήσετε κάθε φορά που γράφει κάτι στα social media πχ το Twitter το διαβάζετε σχεδόν αμέσως. Αυτό αποτελεί δείγμα πνευματικής συμβατότητας μεταξύ σας.

4. Μαθαίνετε νέα πράγματα κάθε φορά που μιλάτε μεταξύ σας

Η πνευματική χημεία δεν υπάρχει μόνο μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν ακριβώς τα ίδια πράγματα! Μπορεί επίσης να υπάρχει μεταξύ ανθρώπων που μαθαίνουν συνεχώς ο ένας από τον άλλο.

Εάν μπορείτε να απαντήσετε θετικά σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ερωτήσεις, μπορεί να είστε διανοητικά συμβατοί με κάποιον:

  • Με προκαλεί αυτό το άτομο;
  • Αυτό το άτομο με αναγκάζει να σκεφτώ τα πράγματα με νέους τρόπους;
  • Μου μαθαίνει αυτό το άτομο πράγματα;

5. Έχετε μια κοινή αίσθηση του χιούμορ

Η κοινή αίσθηση του χιούμορ είναι ενδεικτική της πνευματικής συμβατότητας. Όταν μπορείς να γελάσεις με τα ίδια πράγματα με κάποιον, σημαίνει ότι υπάρχει ένα κοινό διανοητικό έδαφος.

Η αύξηση της πνευματικής οικειότητας με κάποιον θα αυξήσει και τη συνολική οικειότητα μεταξύ σας. Με άλλα λόγια, θα νιώσετε πιο κοντά ο ένας προς τον άλλο.

Η συμμετοχή σε πνευματικές συνομιλίες μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα εγγύτητας και δεσμού, οπότε όταν ξοδεύετε ενεργά χρόνο για να συνδεθείτε διανοητικά, θα παρατηρήσετε ότι βελτιώνει και άλλους τομείς οικειότητας.

Όταν σχετιζόμαστε με τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις απόψεις κάποιου για τον κόσμο, μπορεί να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και τα κίνητρα για να εξερευνήσουμε άλλες πτυχές της σχέσης.

Μερικά οφέλη από την αύξηση της πνευματικής χημείας σας περιλαμβάνουν:

  • καλύτερο σεξ
  • συχνότερη και βαθύτερη επικοινωνία
  • ίδιος κώδικας χιούμορ
zeygari

Πώς να ενισχύσετε την πνευματική συμβατότητα με την πάροδο του χρόνου

Θέλετε κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές για την αύξηση της πνευματικής συμβατότητας στη σχέση σας; Συνεχίστε να διαβάζετε για να πάρετε ιδέες.

1. Διαβάστε ή παρακολουθήστε πράγματα μαζί

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε την πνευματική χημεία με κάποιον, σκεφτείτε να διαβάσετε βιβλία μαζί ή να παρακολουθήσετε ταινίες από κοινού και στη συνέχεια να ανταλλάξετε τις απόψεις σας.

2. Πηγαίνετε μαζί σε εκδηλώσεις που άπτονται των ενδιαφερόντων σας

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αναλύσετε αυτό για το οποίο μιλάτε; Επεκτείνετε τα είδη των εκδηλώσεων στα οποία πηγαίνετε από κοινού και διευρύνετε τους ορίζοντες σας.

3. Μάθετε κάτι νέο μαζί

Αν θέλετε να αυξήσετε την πνευματική σας συμβατότητα, θέστε ως προτεραιότητα να συνεχίσετε να μαθαίνετε και να εξερευνάτε διαφορετικά θέματα από κοινού.

Θα σας δοθεί μια ευκαιρία να καλλιεργήσετε την μεταξύ σας οικειότητα, να συνδεθείτε δημιουργικά και να πυροδοτήσετε ένα νέο πάθος, σε διαφορετικά στάδια μάθησης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως αποδεικνύεται μέσα από το χιούμορ, την (αμοιβαία) γνώση και την κοινή εξερεύνηση, το αν είσαι έμφυτα διανοητικά συμβατός με κάποιον.

Αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω σκόπιμης συνεμπειρίας και συναλλαγής βιβλίων, ταινιών, μουσείων, ιστορικών γεγονότων και άλλων δραστηριοτήτων προκειμένου να αυξήσετε την πνευματική σας συμβατότητα.

Σε τελική ανάλυση, η πνευματική συμβατότητα δεν είναι το μόνο είδος συμβατότητας στον έξω κόσμο. Επίσης ακριβώς επειδή πιθανά να μην έχετε πνευματική χημεία μεταξύ σας αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική χημεία με τον σύντροφό σας.